Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o identyfikację dwóch moich muchołówek :) muchołówki kupione w obi na początku grudnia 2012 roku od 20 grudnia zimują zdjęcia zrobiłem zaraz po zakupie

http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/1/album/1356419

http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/3/album/1356419

Zapewne tzw "typical" ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cześć. Twoje rośliny to najprawdopodobniej forma typowa, chociaż ogonki liściowe są nieco postrzępione w górnej części, co pojawia się np. u odmiany 'Burbank`s Best', ale o tej porze roku to tylko fantazjowanie. Jeśli sprzedawcą nie był Obi, to dlaczego jego nie zapytasz? Przypominam o piątym punkcie regulaminu shoutboxa.

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, zapomniałem ; d Nie mogę sie zapytać, ponieważ skąd pani z kwiaciarni może wiedzieć jaki to gatunek, skoro określiła Muchołówke mianem Rosiczki :B

- Dzień dobry. Są Rosiczki ?

- Są. - Prowadzi do Muchołówek.

- Po 22 złote. - Mówi

- Yy... Ale to są Mucholówki.

- Nie, to Rosiczki.

- Muchołówki.

- No cóż, moja szefowa mówiła, że to Rosiczki.

X.X

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Proszę o identyfikacje 2 muchołówek , pierwsza to prawdopodobnie Red dragon ale pewności nie mam ( kiedyś kupiłem i już nazwy zapomniałem) .

Drugą zaś dostałem jako dodatek(?) do dzbanecznika . Na początku myślałem że to zwykła d.muscipula ale zmiarkowałem się ostatnio że ma inny kształt liści.

post-5997-1366613146_thumb.jpg

post-5997-1366613255_thumb.jpg

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o identyfikacje 2 muchołówek , pierwsza to prawdopodobnie Red dragon ale pewności nie mam ( kiedyś kupiłem i już nazwy zapomniałem) .

Drugą zaś dostałem jako dodatek(?) do dzbanecznika . Na początku myślałem że to zwykła d.muscipula ale zmiarkowałem się ostatnio że ma inny kształt liści.

Pierwsza może oczywiście być 'Red Dragonem', choć bardziej wygląda na 'Royal Red'. Nie jest teraz dobry czas na identyfikację czerwonych kultywarów bo większość wygląda podobnie. Wrzuć fotkę, gdy się rozrośnie trochę. Co do drugiej, sądzę, że forma typowa. W kształcie liści nie widzę niczego nietypowego.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Kupiłem kilka dni temu w OBI (to wszystko było w jednej doniczce o średnicy 5cm :P ), wystawiłem na słońce żeby się wybarwiło, można to już zidentyfikować, czy jeszcze nie bardzo?

PICT1057.JPG

Odnośnik do odpowiedzi