Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 3 weeks later...
Zgaduję, że masz ją od Davida, tak? Też mam taką niby 'Draculę', ale wychodzi na to, że to nie ona. Ładna muchołówka, ale nie ma cech 'Draculi'. W Polsce nikt nie ma chyba prawdziwej.

Tak tylko dodam, nie chcę zmieniać tematu.

Z Dracula jest dość ciekawie, usilnie chciałem mieć tą piękną odmianę, mam w tej chwili 3 lokacje : pierwsza z Polski kilka lat temu, potem z Włoch i ostatnia z Francji.

Nie są identycznie równe - to zastanawia jednak wykazują całkiem podobne cechy potrafią wytworzyć liście piękne rozetowe jak i nie wiem czy dobrze powiem wzdłużne, wszystko zależy od pory roku.

Myślę, że ciężko będzie z tym klonem ponieważ swojego czasu było duże zamieszanie, źródło tej odmiany wypuściło kilka faków co podzieliło hodowców i w tej chwili nie znalazłem informacji czy ten klon ma stabilny ciągle rozetowy wzrost czy też ma liście różne w zależności od pory roku.

Zdjęcia odmiany pokazują oczywiście tylko formę szczytową rośliny, co w innych porach roku, nie wiem ...

Na pewno będę sprawdzał co i jak z tą odmianą, nie lubię bałaganu w swojej liście roślin.

Potrzeba jednak na to czasu i porównań roślin, a Dracula niestety jest clonem sprzedawanym często jako nieprawidłowy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Marek Woźny
Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt długie rzęski jak na Draculę nawet przy liściach wzdłużnych.

Te dwie formy zagraniczne mają krótkie i mięsiste zęby. Jestem pewien że mam tą jedna ale która dokładnie potrzeba czasu na identyfikacje i sprawdzenie źródła.

Wrzuciłem naprędce zdjęcie jednej z form jakie mam zwróć uwagę na zawijające się zęby i na charakterystyczny czerwony pasek podbrzeżny na zewnątrz starszej pułapki. Te nowe liście nie były jeszcze wybarwione odpowiednio ale ogólnie ta roślina po pełnym wybarwieniu wygląda ładnie, jak Dracula – zdjęcie mam z początku sezonu tylko.

Pozdrawiam

84b96f7181a00e99b2a8f6a93c942201.jpg

Edytowane przez Marek Woźny
Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem ten temat http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...=50686&st=0 i natrafiłem w nim na identycznie rosnącą jak moja muchołówkę. Podpisana niby jako 'Dracula,' ale w tym także temacie jest wiele innych zdjęć 'Draculi', które mają o wiele niższy pokrój i trochę inne ubarwienie. Poza tym 'G14' x 'Dentate' również jest podobna do 'Draculi' (ma dłuższe zęby, ale podobny wygląd i ubarwienie pułapek) może być mylona i sprzedawana czasami jako właśnie ona.

Odnośnik do odpowiedzi