Amaterasu Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Red Dragon? No raczej. Przypomina mi młodą Red Dragon. To jakiś czerwony klon, ale dopiero jak podrośnie może będzie widać co to jest na 100%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak myślicie co to za muchołówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Myślę, że to 'Regular Form' : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Prosiłbym o identyfikacje tej muchołówki. Początkowo miała być Dm. 'Dracula', ale w końcu nie wiem czy to faktycznie ona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Zgaduję, że masz ją od Davida, tak? Też mam taką niby 'Draculę', ale wychodzi na to, że to nie ona. Ładna muchołówka, ale nie ma cech 'Draculi'. W Polsce nikt nie ma chyba prawdziwej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Regular? Zaintrygowały mnie różowe włoski na pułapce po prawej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 24 Września 2013 Share Napisano 24 Września 2013 Regular? Zaintrygowały mnie różowe włoski na pułapce po prawej Regular. Muchołówki czasami płatają figle. Czasami wybarwiają się włoski, czasami pułapka wybarwi się z zewnątrz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Czyżby 'All Red'? Proszę o identyfikację. A przy okazji to czy tej wielkości muchołówka powinna zimować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Z pewnością któraś z form czerwonych, ale która dokładnie to zgadywanie. Sprzedawca nie wie jaka to odmiana? Tak, powinieneś zapewnić jej okres spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Zgaduję, że masz ją od Davida, tak? Też mam taką niby 'Draculę', ale wychodzi na to, że to nie ona. Ładna muchołówka, ale nie ma cech 'Draculi'. W Polsce nikt nie ma chyba prawdziwej. Tak tylko dodam, nie chcę zmieniać tematu. Z Dracula jest dość ciekawie, usilnie chciałem mieć tą piękną odmianę, mam w tej chwili 3 lokacje : pierwsza z Polski kilka lat temu, potem z Włoch i ostatnia z Francji. Nie są identycznie równe - to zastanawia jednak wykazują całkiem podobne cechy potrafią wytworzyć liście piękne rozetowe jak i nie wiem czy dobrze powiem wzdłużne, wszystko zależy od pory roku. Myślę, że ciężko będzie z tym klonem ponieważ swojego czasu było duże zamieszanie, źródło tej odmiany wypuściło kilka faków co podzieliło hodowców i w tej chwili nie znalazłem informacji czy ten klon ma stabilny ciągle rozetowy wzrost czy też ma liście różne w zależności od pory roku. Zdjęcia odmiany pokazują oczywiście tylko formę szczytową rośliny, co w innych porach roku, nie wiem ... Na pewno będę sprawdzał co i jak z tą odmianą, nie lubię bałaganu w swojej liście roślin. Potrzeba jednak na to czasu i porównań roślin, a Dracula niestety jest clonem sprzedawanym często jako nieprawidłowy. Pozdrawiam Edytowane 30 Września 2013 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Prawdopodobnie rośliny sprzedawane jakiś czas temu jako 'Dracula', a wyglądające jak roślina kolegi capensi, albo jak moje z poniższych zdjęć to 'G14' x 'Shark`s Teeth'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Zbyt długie rzęski jak na Draculę nawet przy liściach wzdłużnych. Te dwie formy zagraniczne mają krótkie i mięsiste zęby. Jestem pewien że mam tą jedna ale która dokładnie potrzeba czasu na identyfikacje i sprawdzenie źródła. Wrzuciłem naprędce zdjęcie jednej z form jakie mam zwróć uwagę na zawijające się zęby i na charakterystyczny czerwony pasek podbrzeżny na zewnątrz starszej pułapki. Te nowe liście nie były jeszcze wybarwione odpowiednio ale ogólnie ta roślina po pełnym wybarwieniu wygląda ładnie, jak Dracula – zdjęcie mam z początku sezonu tylko. Pozdrawiam Edytowane 1 Października 2013 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Zbyt długie rzęski jak na Draculę nawet przy liściach wzdłużnych. Stanowczo. Jak pisałem, 'G14' x 'Shark`s Teeth' najprawdopodobniej. Bardzo możliwe, że Twoja jest prawdziwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Oglądałem ten temat http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...=50686&st=0 i natrafiłem w nim na identycznie rosnącą jak moja muchołówkę. Podpisana niby jako 'Dracula,' ale w tym także temacie jest wiele innych zdjęć 'Draculi', które mają o wiele niższy pokrój i trochę inne ubarwienie. Poza tym 'G14' x 'Dentate' również jest podobna do 'Draculi' (ma dłuższe zęby, ale podobny wygląd i ubarwienie pułapek) może być mylona i sprzedawana czasami jako właśnie ona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Poza tym 'G14' x 'Dentate' również jest podobna do 'Draculi' Tak właśnie została uzyskana 'Dracula'. Jej rodzice to 'G14' i 'Dentate'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi