Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Siema.

Mam do oznaczenia dwa kultywary mucholi, które dostałem niepodpisane rok temu.

Nie jestem na czasie z kultywarami, więc potrzebuje zaczerpnąć pomocy ludzi, którzy muchole hodują.

Pierwszy obstawiam, że to Royal Red.

post-4760-1404667703_thumb.jpg

Drugi nie wiem co to jest, wygląda jak Sawtooth, ale Sawtoothy dostałem w tym samym czasie zapakowane osobno i się wyraźnie różniły, ta na zdjęciu poniżej jest mała ma jakieś 3 cm wysokości, jeden osobnik przy takich rozmiarach puścił pęd kwiatowy, no i jak widać na zdjęciach liście są stojące. Sawtooth już dawno urósł do 2-3-krotnie większych rozmiarów, a takie dwie są cały czas małe. Ponadto nie wybarwiają się tak jak Sawtooth. Ma ktoś pomysł co to?

post-4760-1404667925_thumb.jpg

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy kultywar to tak jak pisałeś Royal Red, a ta druga to może być dentata ale głowy nie daje, jest mała i ma jeszcze nie regularne ząbki i trudno mi się wypowiedzieć czy rzeczywiście to ona.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam

Jestem poczatkujacym prosze ocenic czy to rzeczywiscie jest odmiana ''DINGLEY GIANT''

Pulapki sa male juz wieksze ma moja ''regular form'' Na drugim zdjeciu obie rosliny do porownania.

post-6795-1405435423_thumb.jpg

post-6795-1405435439_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Gość linkinpat

Witam, kupiłem na allegro nasiona muchołówki, posadziłem wg instrukcji, po trzech tygodniach roślina zaczęła kiełkować i wygląda tak:

Przeglądałem zdjęcia roślin i mi muchołówki to nie przypomina, może się mylę, co o tym sądzicie?

post-6824-1407079583_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi