Kosa1984 Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Proszę o informację od kogo zostały zakupione nasiona. Najlepiej nick z Allegro, tutaj, publicznie. Najpewniej zostałeś zwyczajnie oszukany. Ewentualnie mogła mieć miejsce pomyłka. Skontaktuj się ze sprzedającym. Warto też wystawić adekwatny komentarz. Niestety przypadki doczekania się przeróżnych, nieowadożernych roślin z nasion, zbieranych rzekomo z muchołówki czy kapturnicy są dość częste. Warto byłoby stworzyć temat w którym można byłoby się wymieniać informacjami odnośnie tego, z czyich nasion dużym zbiegiem okoliczności wyrosła papryka lub marchewka. Poza tym powtórzę się raz jeszcze; nasiona kupujcie od ludzi z forum (choćby i przez Allegro). Tutaj macie 99,999999% pewności, że nikt Was nie oszuka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam dziś dokonałam kolejnego zakupu w kauflandzie macie pomysły co to za muchole? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam dziś dokonałam kolejnego zakupu w kauflandzie macie pomysły co to za muchole? Najnormalniejszy "typical". Czyli zwykła muchołówka amerykańska. Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, by w jakimkolwiek markecie było cokolwiek dziwniejszego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus2003 Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Taka typowa to ona nie jest wg mnie typowa to zielona bez wybarwien. Ta to Red-Green. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Taka typowa to ona nie jest wg mnie typowa to zielona bez wybarwien. Ale że co? Cała zielona muchołówka zdecydowanie nie jest formą typową, poszukaj w necie zdjęć muchołówek w naturze. Znajdziesz tam okazy od wybarwiających się różowo, po ciemnoczerwono, ale całą zieloną będzie Ci bardzo ciężko uświadczyć. Ponadto uzupełnij wiedzę - tzw. "Red-Greeny" są po prostu mocniej wybarwionymi okazami, może się po czasie okazać, że taki pięknie purpurowy red-green wybarwia się w identycznych warunkach gorzej od "typicala". Dlatego nie jest to nawet uznany kultywar, a co najwyżej nazwa zwyczajowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 miałam taką cichą nadzieje że to coś fajniejszego od typical bo jedna z nich ma bardzo ładny fioletowy kolor i jest on bardzo intensywny a druga ma dość duże pułapki i mają one taki kształt jakby ktoś obciął im końcówki inne muchole miały takie typowe półokrągłe pułapki (może się mylę ale jestem początkująca) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 miałam taką cichą nadzieje że to coś fajniejszego od typical bo jedna z nich ma bardzo ładny fioletowy kolor i jest on bardzo intensywny a druga ma dość duże pułapki i mają one taki kształt jakby ktoś obciął im końcówki inne muchole miały takie typowe półokrągłe pułapki (może się mylę ale jestem początkująca) Kształt i kolor pułapek może się zmieniać podczas całego okresu wegetacyjnego, może być też zależny od jakiejś jednorazowej, nietrwałej mutacji. Serio, nie spotkałam jeszcze żadnym markecie "odmian" innych niż formy typowe lub od czasu do czasu mocniej wybarwionych, które można podciągnąć pod wspomnianego wyżej "red-greena". Na początku tego roku kupiłam naprawdę szałowo wybarwioną muchołówkę w Obi - była malutka, ale pułapki sprawiały wrażenie silnie łukowato wygiętych, i ten kolor! Jak wyszło "w praniu" łukowate wygięcie było jedynie złudzeniem, spowodowanym faktem, że blaszki liściowe były bardzo wiotkie i spód liścia, zazwyczaj niewidoczny, można było zobaczyć bez przeszkód, gdy pułapka się "przewróciła". Wystarczyło przesadzenie, rozdzielenie dwóch okazów, które splątały się w jednej doniczce i dużo słońca - nadal jest fantastycznie wybarwiona, ale blaszki liściowe i same pułapki nie są już w żaden sposób niezwykłe Myślę, że nie masz się co martwić, marketowe "zwyklaki" dostarczają podobnej radości, co "dziwadła". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 może to i dobrze mam już jedno "dziwadło" i ześwirowałam na jego punkcie po 5 razy dziennie sprawdzam czy wszystko u niej jest ok hahah to moje malutkie fuzzy ;-)))) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 15 Sierpnia 2014 Share Napisano 15 Sierpnia 2014 Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, by w jakimkolwiek markecie było cokolwiek dziwniejszego. Szukaj a znajdziesz ja tak trafiłem heterophyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Hejos, czy ktoś może mi powiedzieć co to za piękność kupiłem w markecie ? A tutaj po 2 tygodniach u mnie zakwitła mi w ten sposób : Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć co to za odmiana ? Z góry dziękuję ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Coś czuje że to będzie to samo co u mnie czyli " zwykły typical" Nie znam się na tym jakoś bardzo ale wydaje mi się że ta muchołówka jest zbyt słaba aby kwitła powinieneś był obciąć jej pęd kwiatowy zanim zakwitła, bo może nie dać rady i paść . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 16 Sierpnia 2014 Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Już przekwitła i powiem Ci szczerze że ma się bardzo ale to bardzo dobrze, jestem zaskoczony jej stanem - lubi zjeść, jedyny minus to że wypuściła mi pułapeczkę która jest dość duża i nie chce jeść, ale tak poza tym to wypuszcza mi kolejne listki i pułapki Więc mimo to że kwitła to wg mnie czuje się świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 z Tego co wiem tak roślina powinna zjeść około 4 robaczków ROCZNIE wiec lepiej ich nie karmić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Z tego co ja wiem to 4 robaczki rocznie to mają jej wystarczyć do prawidłowego rozwoju nic się jej nie stanie jak zje więcej, bo o ile się nie mylę w naturze to się zdarza ;] że troszkę więcej papu jej wleci czy wpełznie ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Oto Moja Muchołówka Red Sawtooth, odstęp (czasu) między tymi zdjęciami jest nie całe 4 miesiące, a jaka różnica ;] Roślina jest w palecie( długość boku jednej doniczki to 6,5cm bok) Roślina wypuściła pęd kwiatowy który ściąłem a później miała większość pułapek pozamykanych (z owadami w środku) więc raczej była dobrze najedzona Dodam że ten kultywar najchętniej wypuszcza małe małe roślinki wokół siebie. Pierwsze zdjęcie było wykonane w kwietniu dlatego taka bladziocha z niego Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Snello Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi