B-52 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Z tymi muchołówkami mam problem. Obydwie miały być tak jak na patyczku napisane,ale coś gdzieś pomyliłem. Ta czerwone to long petiole? Jak na long to jest badzo krótka Ta druga znowu bardziej long przypomina. Wysoka na20cm i 3-3,5cm pułapki ma. Może to dingley giant? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Witam, Miałbym olbrzymią prośbę o pomoc w oznaczeniu tych jedenastu muchołówek: https://plus.google.com/u/0/photos/11442350...779920198103521 Jeśli będzie potrzeba lepszych zdjęć, to w weekend wstawię ;] Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Michał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 (edytowane) B52 wiem jedno, że ta z prawej to nie jest long petiole, bardziej właśnie ta z prawej na nią wygląda. Michal94 1 - Bohemian Garnet, 2 - Pink Venus (?) 3 - j.w(?) 5 - Long Petiole 10 i 11 - Typical (?) Edytowane 3 Września 2014 przez Crespo69 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 dzięki jednak mam kilka wątpliwości 1 to Bohemian? mnie jakoś nie wygląda, miałem parę lat wstecz ten kultywar i miał krótsze "zęby" oraz dużo wolniej rósł, a ten z wszystkich muchołówek rośnie praktycznie najszybciej. Co do reszty, to poprzedni właściciel mówił, że każda jest inna i nie ma w nich żadnych regular, kartki z nazwami niestety pogubił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Jeśli pierwszy to nie Bohemian to wychodzi na to, że sam mam źle nazwaną muchołówke Także trzeba poczekać aż się wypowie ktoś z większą wiedzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 To jest mój stary Bohemian od Davida Svarca, zdjęcie trochę niewyraźne, ale widać ;] http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...519b0405dd.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 A więc moja heterophyll/heterodoxa/justina davis (zwał jak zwał, po prostu zielony muchol) wyglądający w czasie lata jak poniżej: z okazji jesieni postanowił się wybarwić: Więc czy mój muchol jest czym miał byc czy jednak drzemie w nim coś innego? brak barwy raczej nie wynika z malej ilości swiatła gdyż typical rasnacy w tym samym miejscu wyglada tak: Ktoś ma jakiś pomysł co jest nie tak z tą pierwszą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Czasem zdarza się, że 'Justina Davis' bardzo lekko się wybarwi na taki ceglasty kolor. Możemy to obserwować raczej rzadko i zwykle kolor jest mniej intensywny niż u Ciebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
night95 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Witam wszystkich Posadziłem sobie 3 tygodnie temu muchołówkę, a przynajmniej na początku myślałem że jest to muchołówka lecz teraz mam wątpliwości. Oto fotki tego co wyrosło i nasion : https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos...amp;oe=54F9BB01 https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hpho...ab900e56ea214d8 Wbrew tego co się wydaje na zdjęciu torf jest wilgotny, doniczka stoi w podstawce z destylowaną wodą, podłoże to czysty torf pomieszany z piaskiem, światło świeci na nie bezpośrednio od góry minimum 10 godzin dziennie. Niestety sadzonki nie wyglądają jak muchołówka, czy ktoś z forumowiczów mógłby rzucić okiem i podpowiedzieć co to może być? Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam jeśli wybrałem zły temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Sytuacja podobna jak http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...18286&st=45 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
night95 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 czytałem już tamten temat, jednak moje są nieco inne niż tamte, miały przezroczyste łodygi a teraz są już prawie cale zielone, w każdym bądź razie moje to na pewno nie rzeżucha sprzedawca miał ponad 90 komentarzy pozytywnych z tej aukcji i do tego niektóre potwierdzały że to faktycznie muchołówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 6 Lutego 2015 Share Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) Pomożecie panowie w identyfikacji? Mam też pytanie.. pułapki widoczne u góry są dziwnie brąowe.. wczesniej tego nie było... czy mam się martwic? (wiem ze jest od tego osobny topic, ale chciałem wszysko w jednym temacie jak się da) Dodatkowe info: wybarwia się tylko węwnetrzna część pułapek, liście się nie wybarwiają. Pułapki te największe na zdjęciu 3-3,5 cm średnicy. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Pomożecie panowie w identyfikacji? Mam też pytanie.. pułapki widoczne u góry są dziwnie brąowe.. wczesniej tego nie było... czy mam się martwic? (wiem ze jest od tego osobny topic, ale chciałem wszysko w jednym temacie jak się da) Dodatkowe info: wybarwia się tylko węwnetrzna część pułapek, liście się nie wybarwiają. Pułapki te największe na zdjęciu 3-3,5 cm średnicy. Prawdopodobnie red-green, jeśli brązowe to po prostu może stare pułapki usychają Pozdrawiam Dawid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Pomożecie panowie w identyfikacji? Mam też pytanie.. pułapki widoczne u góry są dziwnie brąowe.. wczesniej tego nie było... czy mam się martwic? (wiem ze jest od tego osobny topic, ale chciałem wszysko w jednym temacie jak się da) Dodatkowe info: wybarwia się tylko węwnetrzna część pułapek, liście się nie wybarwiają. Pułapki te największe na zdjęciu 3-3,5 cm średnicy. Wygląda jak typowa muchołówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Według mnie jest to typical Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi