Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

w przywitalni opisałem historię mich dwóch twardych owadożerów, szukam własnie gatunku dla roziczki, to i o muchołówkę się dopytam, w końcu na waszych fotach wszystkie mają takie wielkie doniczki, to może i ją trzeba będzie przesadzić. ale wszystko po kolei, najpierw chciałbym poczytać co ja tak ostatecznie uratowałem. Choć oczywiście za uwagi jak jej tu pomóc również podziękuję (tak wiem, jest dział faq któego jeszcze nie czytałem, wszystko przede mną)

większe liście maja około 8 cm z pułapką, pułapki od 2 do 3 cm długości. pęd z pączkami czagoś co moze będzie kwiatem ma 15cm

mucholowka.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam wszystkich!

Mój pierwszy post z prośba o identyfiakcję - roślinkę kupiłam palmiarni w Gliwicach . Czy to jakiś konkretny rodzaj ?

Pozdrawiam :)

Dionaea muscipula - muchołówka amerykańska

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie wiem co to ale na pewno nie wygląda mi to jak zwykły muchol. Albo to będzie jakiś konkretny kultywar albo jakiś mieszaniec.

Dionaea muscipula - muchołówka amerykańska

Bardzo dziękuję!

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Hej, pomoże mi ktoś w identyfikacji muchołóek ;)?

Otóż w tamtym roku wysiałem mucholce i były one łaściwie kupione jako royal red ale coś maluszki się nie barwią na czerwono;)

Ta mała czerwona też jakoś na royal reda mi nie wygląda:) no więc cóż to jest red dragon??

DSC01333.jpgDSC01329.jpgDSC01332.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

To jest kultywator:

'Big Mouth' jest kultywarem. (: I prawdopodobnie jego okaz masz u siebie. O tej porze roku wiele muchołówek wygląda inaczej niż rośliny, których zdjęcia ze szczytu sezonu oglądamy, widząc ciekawe cechy fenotypowe. 'Fused' na przykład rzadko przed lipcem "klei" ząbki, czerwone muchołówki bywają zielone, takich przykładów jest cała masa. Nie przejmowałbym się więc wyciągniętymi, szukającymi światła blaszkami liściowymi. Skąd masz tę roślinę? Jeśli jest to jakiś znany sklep, hodowca, forumowicz, raczej masz 'Big Mouht'. W przypadku tej odmiany nie ma jakiegoś wielkiego bałaganu, choć trzeba rozumieć, że nie jest to kultywar, różniący się bardzo znacząco od formy typowej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...