Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Faktycznie, Blaha ma rację. Zapomniałem o tych kultywarach :P Najlepiej będzie jak powiesz na stoisku jakiego sklepu kupiłaś tą muchołówke i ile za nią dałaś. Może na podstawie tych informacji uda się ją zidentyfikować, ale najpewniej będzie jak się zapytasz sprzedawcy.

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, Blaha ma rację. Zapomniałem o tych kultywarach :P Najlepiej będzie jak powiesz na stoisku jakiego sklepu kupiłaś tą muchołówke i ile za nią dałaś. Może na podstawie tych informacji uda się ją zidentyfikować, ale najpewniej będzie jak się zapytasz sprzedawcy.

Sprzedawca nie pamiętał... dlatego pytam. :D

kosztowało 20.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć w doniczce z moim red greenem wyrosło coś takiego.

Ma inny kształt pułapki jak widać na fotce niż red green i słabo się wybarwia mimo iż stoi w pełnym słońcu?

Co to za kultywar?

Oto ona: https://postimg.org/image/bd4ufk26z/37825d94/

Edytowane przez Fan dzbaneczników
Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Witam Was, tydzień temu zakupiłem muchówkę w nasionach i już mi coś z niej wyrasta:) i mam mały problem ponieważ w donicy opada mi ziemia pomoże ktoś rozwiązać ten problem ?? ziemi nie dosypie ponieważ zasypał bym nasionka.

post-7540-1491036942_thumb.jpg

Edytowane przez fajny09
Odnośnik do odpowiedzi

Daj lepsze zdjęcie bo na tym słabo widać.

Rozwiązaniem problemu z opadającym torfem (nie ziemią) jest go zmoczenie,nasypanie po brzegi doniczki,MOCNO ubić i nasypać znowu torfu i znowu ubić.

Torf zawsze troszkę opadnie więc nasyp go 0,5 cm ponad doniczkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że to nie muchołówka, mimo słabego zdjęcia wygląda za wysokie na siewkę muchołówki i raczej one nie kiełkują w tydzień.

W doniczce jest mało torfu co za tym idzie mało światła,to dlatego siewka jest taka wysoka bo rosła do góry w strone światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja miałem taką sytuację, że przy cephalotusie mi ziemia opadła bardziej niż zakładałem, to rozgrzałem kawałek prętu i "odciąłem" część plastiku doniczki, który był nad ziemią, no ale coś za coś, albo trzeba dokładnie robić i wygląda ok, albo na szybko i doniczka robi się unikalna :)

Odnośnik do odpowiedzi