godzil Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Cześć, pomoże ktoś w identyfikacji? kupiłem jako Purple Giant ale jakoś mało mi ją przypomina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Cześć, pomoże ktoś w identyfikacji? kupiłem jako Purple Giant ale jakoś mało mi ją przypomina Witam, A co z nią jest nie tak? Jest wielka, rozlazła, z bardzo długimi ogonkami liściowymi, jak to "Purple Giant". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) google pokazuje mi że trochę inaczej wygląda Purple Giant i moja nie ma zbyt wspólnego z purple w nazwie. ale jeżeli twierdzisz że to jest Purple Giant to niech jej tak będzie Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez godzil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Utricularca Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Witam, proszę o identyfikację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chizuruu Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Witam, czy mogłabym poprosić o pomoc w idantyfikacji swojej muchołówki? Kupiłam ją kilka miesięcy temu w Liroy Merlin, miała wtedy jedną, albo dwie wybarwione pułapki. Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Mam jeszcze pytanie. Czy mogę ją jeszcze teraz przesadzić? Nadal puszcza nowe liście, więc chyba nie spieszno jej do zimowania, a przed tym chciałabym jednak rozdzielić tą dużą, którą chcę przezimować, od tej mniejszej. Boję się, że ta mniejsza może nie przetrwać jeśli chciałabym ją zimować. Poza tym martwi mnie trochę kolor liści. Nie jest on już tak nasycony zielenią jak był na początku, wydaje się lekko żółtawy (czego nie widać dobrze na zdjęciach), ale pułapki nie czernieją. Od samego początku zczerniały mi może ze dwie pułapki. Czy ten kolor jest normalny o tej porze roku? Dodam, że muchołówka stoi na południowym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexx3 Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Zwykła muchołówka, nie ma co jej identyfikować. Już nie przesadzaj i zostaw je razem, nic się tej mniejszej nie stanie. Mniej światła to mogą być bardziej żółte. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 #Utricularca 1. od lewej to najprawdopodobniej D.m. 'Shark teeth' albo 'Dentate' 2. to może być 'Pink Venus'/'Royal Red' 3. to na pewno 'Triton' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Czy moja Lucynka to Dionaea Muscipula? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Czy moja Lucynka to Dionaea Muscipula? Tak, to D. muscipula. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 #Utricularca nr2 słabo oświetlona ...aby precyzyjnie stwierdzić Red dragon inaczej Akai Ryiu czy jakoś tak. Najczęściej jest mocno czerwony/ borodowy Z kolei Pink Venus taki bardziej pod fiolet podchodzi przy dobrym wybarwieniu., Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cirrus Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Mógłbym prosić o indentyfikację? Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reprospro Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Mógłbym prosić o indentyfikację? Dziękuję Chyba muchołówka amerykańska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Chyba muchołówka amerykańska Gotów jestem zapewnić, że jest to muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cirrus Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Gotów jestem zapewnić, że jest to muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) Regular i Giant? A okaz czerwony? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Regular i Giant? A okaz czerwony? Jeśli muchołówki pogubiły etykiety lub zostały zakupione bez konkretnych nazw to nie należy kombinować i próbować ich identyfikować. Prawidłowa identyfikacja nazwanych klonów / kultywarów jest niemożliwa. Wszystkie muchołówki z Twoich zdjęć powinny być traktowane jako D. muscipula, ewentualnie D. muscipula "Regular" lub "Typical", jak kto woli. Edytowane 1 Maja 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi