Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cześć,

pomoże ktoś w identyfikacji? kupiłem jako Purple Giant ale jakoś mało mi ją przypomina

Witam,

A co z nią jest nie tak? Jest wielka, rozlazła, z bardzo długimi ogonkami liściowymi, jak to "Purple Giant".

Odnośnik do odpowiedzi

google pokazuje mi że trochę inaczej wygląda Purple Giant i moja nie ma zbyt wspólnego z purple w nazwie. ale jeżeli twierdzisz że to jest Purple Giant to niech jej tak będzie ;)

Edytowane przez godzil
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam, czy mogłabym poprosić o pomoc w idantyfikacji swojej muchołówki?

Kupiłam ją kilka miesięcy temu w Liroy Merlin, miała wtedy jedną, albo dwie wybarwione pułapki.

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Mam jeszcze pytanie. Czy mogę ją jeszcze teraz przesadzić? Nadal puszcza nowe liście, więc chyba nie spieszno jej do zimowania, a przed tym chciałabym jednak rozdzielić tą dużą, którą chcę przezimować, od tej mniejszej. Boję się, że ta mniejsza może nie przetrwać jeśli chciałabym ją zimować.

Poza tym martwi mnie trochę kolor liści. Nie jest on już tak nasycony zielenią jak był na początku, wydaje się lekko żółtawy (czego nie widać dobrze na zdjęciach), ale pułapki nie czernieją. Od samego początku zczerniały mi może ze dwie pułapki. Czy ten kolor jest normalny o tej porze roku? Dodam, że muchołówka stoi na południowym parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

#Utricularca

nr2 słabo oświetlona ...aby precyzyjnie stwierdzić

Red dragon inaczej Akai Ryiu czy jakoś tak.

Najczęściej jest mocno czerwony/ borodowy

Z kolei Pink Venus taki bardziej pod fiolet podchodzi przy dobrym wybarwieniu.,

DSCN2575.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Regular i Giant? A okaz czerwony?

Jeśli muchołówki pogubiły etykiety lub zostały zakupione bez konkretnych nazw to nie należy kombinować i próbować ich identyfikować. Prawidłowa identyfikacja nazwanych klonów / kultywarów jest niemożliwa. Wszystkie muchołówki z Twoich zdjęć powinny być traktowane jako D. muscipula, ewentualnie D. muscipula "Regular" lub "Typical", jak kto woli.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi