Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam wszystkich,

Prosiłbym o identyfikację kilku kultywarów,

Miałem w swojej hodowli jakieś paskudztwo które zdziesiątkowało moje hobby,

część udało się uratować ale w całym tym bałaganie i pośpiechu musiałem nieźle pomieszać markery, a przy niektórych muszę się po prostu upewnić

Tutaj jest link do zdjęć:

https://drive.google.com/open?id=1f4PLBeT_D...FE4ZrPQBUzU0WaY

Razem jest 11 kultywarów.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez morgan0504
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli etykiety przepadły to wraz z nimi przepadła możliwość nazywania którejkolwiek z tych muchołówek w jakikolwiek inny sposób niż po prostu nazwą gatunkową.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli etykiety przepadły to wraz z nimi przepadła możliwość nazywania którejkolwiek z tych muchołówek w jakikolwiek inny sposób niż po prostu nazwą gatunkową.

Po części masz rację, ale nie do końca, niektóre kultywary mają tak charakterystyczne cechy że nie sposób ich nie rozpoznać nawet przy pomylonych etykietach.

Odnośnik do odpowiedzi

Po części masz rację, ale nie do końca, niektóre kultywary mają tak charakterystyczne cechy że nie sposób ich nie rozpoznać nawet przy pomylonych etykietach.

Skoro zatem tak twierdzisz to dlaczego nie jesteś w stanie rozpoznać tych roślin o "tak charakterystycznych cechach"? Ja mam blisko setkę muchołówkowych klonów i kultywarów i ani jednej z zaprezentowanych przez Ciebie roślin nie odważę się próbować identyfikować. Każdej niepewnej rośliny albo się pozbywam, albo trzymam pod nazwą gatunkową / rodzajową. Nie zgaduję.

Odnośnik do odpowiedzi

Ptaah, ma rację warto muchole które nie są czyste odizolować. Wśród tych zdjęć znając rodzimy rynek q najprawdopodobniej jest Akai Ryu, i Dingley Giant, jeśli takie miałeś to najprawdopodobniej są te.

Edytowane przez tora355
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Witam,

Kupiłem muchołówkę na pokazie roślin owadożernych, stało tam tego kilka setek, pomieszane ze sobą, niestety nie byłem na tyle bystry, by podejść do kogoś i zapytać o odmianę, przeglądając kilka sklepów z muchołówkami, to najbardziej podobne było to dla mnie do "Dionaea muscipula - Regular Form", jednak fajnie by było, gdyby ktoś był w stanie to potwierdzić, lub wskazać inną odmianę:

m1.jpg

Edytowane przez Romek1986
Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
  • 2 months later...
2 godziny temu, Darlingtoniak napisał:

@tora355 A mi przypomina trochę d. red green, chociaż te młodsze łapki wyglądają na regularkę.

Możliwe. W tym świecie z mucholami z tego Państwa z którego został wprowadzony o pomyłkę łatwo. 

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...