Kosa1984 Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Bardzo prawdopodobne, że jest to 'Red Dragon', albo 'Royal Red', ale trudno wyrokować, skoro roślina nie pokazała wszystkiego, na co ją stać bo ewidentnie nie dostała maksymalnej dawki słońca w ostatnich tygodniach. Trzymaj ją w bardzo nasłonecznionym miejscu, zobaczymy jak będzie wyglądała za miesiąc. Jeśli chcesz być skrupulatny to oznacz ją póki co jako Dionaea muscipula - forma czerwona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Mam prośbę o identyfikację tej muchołówki: Kupiona w maju na wystawie w Ogrodzie Botanicznym UW w Warszawie, z Carnisany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zir Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Wydawało mi się, że wiem co mam, ale po obejrzeniu zdjęć muchołówek 'Regular Form' zaczęłam mieć wątpliwości. Moja roślinka wydaje się mieć dłuższe liście (średnio ok. 6-7,5 cm) oraz mniejsze pułapki (w pełni rozwinięte mają nie więcej niż 2-2,5 cm). Dodatkowo roślina stoi przez większość dnia w pełnym słońcu, a w ogóle się nie wybarwiła - tylko w niektórych pułapkach zrobiła się bardzo delikatnie różowawa. W związku z tym proszę o wypowiedź kogoś mądrzejszego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Na dwór z nią to się wybarwi:) (zewnętrzny parapet) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeśli masz możliwość wynieś ją na dwór, długie liście to oznaka niedoboru światła. Z tego co widzę Twoja muchołówka kwitnie, a kwitnienie osłabia muchołówkę. Możesz uciąć ten pęd, pociąć go na kawałki (ok. 2-3cm) i umieścić w torfie. Przy dobrych warunkach możesz spodziewać się młodych roślinek. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zir Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Ona jest już dawno po kwitnieniu, niedawno zebrałam nasiona. Teraz to ona weszła w okres intensywnego wzrostu, non stop puszcza nowe liście i już nawet się podzieliła - obok zaczął rosnąć jej mały klon xp Posłucham waszej rady i spróbuję ją wystawić na zewnątrz. Chociaż jak pisałam, światła ma dużo i jest na nie wystawiona długo w ciągu dnia. Ale może uda mi się ją wystawić na słoneczko na jeszcze dłużej, a przynajmniej spróbuję. Dzięki za tak szybki odzew : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Kupiłam muchołówkę jako red dragon i wygląda tak:. Nie znam się na muchołówkach ,kupiłam za niewielką kasę od prywatnej osoby . Roślina dzięki mojej poczcie priorytetem szła tydzień ,dokładnie to 8 dni i teraz odzyskuje kolorki i siły-ma sporo słonka. Zaczęłam się zastanawiać co to za muchołówka , kiedy dostałam kupione w carnisanie muchołówki red dragon i wygląda tak- czyli mocno inaczej... i royal red . Nie jest podobna do żadnej i dlatego zastanawiam się co to?? Dokładnie chodzi mi o tę pierwsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu zastanawiam się co mi wyrosło w doniczce. Myślałem że to red-green ale to ma fioletowe "ząbki" i pułapka na zewnątrz wybarwiła się tylko w okolicy warg. Co to za cudo? Czy to może jest jednak solidnie wybarwiony red-green? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 26 Sierpnia 2012 Share Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Nikt nie wie? Ta pierwsza uważam że niewybarwiona Red Dragon. Poczekaj jeszcze na opinie innych osób. Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu zastanawiam się co mi wyrosło w doniczce. Myślałem że to red-green ale to ma fioletowe "ząbki" i pułapka na zewnątrz wybarwiła się tylko w okolicy warg. Co to za cudo? Czy to może jest jednak solidnie wybarwiony red-green? Załączona miniatura Zmniejszono 82% 2000 x 1500 (835,35K) Bardzo ładna Red-Green, wybarwiona i w dobrej kondycji. Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 26 Sierpnia 2012 Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Ta pierwsza uważam że niewybarwiona Red Dragon. Poczekaj jeszcze na opinie innych osób. Ten drugi Red dragon ma wzniosłe liście, a ten ma rozetę na ziemną i to mnie dziw.i Wybarwienie to swoją drogą, kapturnica ,która z nim przyszła tez słabo wybarwiona ,i też już nabiera kolorów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 29 Sierpnia 2012 Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Red Dragonów wytworzyło się tyle klonów że trudno stwierdzić kto ma jeszcze oryginał. Bałagan , liczne krzyżówki oraz wytwarzanie potomnych roślin które w specyficznych warunkach różnią się od "muchołówek -matek"skutkuje na rynku dużą ilością podróbek. Podobno oryginał się nie wybarwia i jest czerwony. Sam przeglądałem fora i sklepy na świecie w sprawie oryginalności muchołówek i im wiecej oglądałem tym miałem większy mętlik w głowie nie tylko w przypadku tego przypadku. Najczęstszym przypadkiem klonu powyższego jest "Green Dragon" który przy mocnym słońcu wybarwia się z czasem jak "Red Dragon" i w takiej postaci jest sprzedawany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Witam. Dostałem dzisiaj jako gratis muchołówkę od firmy Carnisana. Chciałbym potwierdzić czy to jest Dionaea muscipula 'Red Dragon'? Czy roślina jest w dobrej kondycji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Tak jest to odmiana Red Dragon lub jak ktoś woli Akai Ryu,ładna muchołówka i jest w dobrej kondycji. Edytowane 12 Września 2012 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 I do tego zaczyna się dzielić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio449 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Witam proszę o identyfikację dwóch moich muchołówek muchołówki kupione w obi na początku grudnia 2012 roku od 20 grudnia zimują zdjęcia zrobiłem zaraz po zakupie http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/1/album/1356419 http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/3/album/1356419 Edytowane 6 Stycznia 2013 przez pawcio449 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi