Skocz do zawartości

Muchołówka - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prawdopodobne, że jest to 'Red Dragon', albo 'Royal Red', ale trudno wyrokować, skoro roślina nie pokazała wszystkiego, na co ją stać bo ewidentnie nie dostała maksymalnej dawki słońca w ostatnich tygodniach. Trzymaj ją w bardzo nasłonecznionym miejscu, zobaczymy jak będzie wyglądała za miesiąc. Jeśli chcesz być skrupulatny to oznacz ją póki co jako Dionaea muscipula - forma czerwona.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wydawało mi się, że wiem co mam, ale po obejrzeniu zdjęć muchołówek 'Regular Form' zaczęłam mieć wątpliwości.

Moja roślinka wydaje się mieć dłuższe liście (średnio ok. 6-7,5 cm) oraz mniejsze pułapki (w pełni rozwinięte mają nie więcej niż 2-2,5 cm). Dodatkowo roślina stoi przez większość dnia w pełnym słońcu, a w ogóle się nie wybarwiła - tylko w niektórych pułapkach zrobiła się bardzo delikatnie różowawa.

W związku z tym proszę o wypowiedź kogoś mądrzejszego :)

3022976948e0a.jpg

bbfa99e742811.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz możliwość wynieś ją na dwór, długie liście to oznaka niedoboru światła. Z tego co widzę Twoja muchołówka kwitnie, a kwitnienie osłabia muchołówkę. Możesz uciąć ten pęd, pociąć go na kawałki (ok. 2-3cm) i umieścić w torfie. Przy dobrych warunkach możesz spodziewać się młodych roślinek.

Edytowane przez SnaKe
Odnośnik do odpowiedzi

Ona jest już dawno po kwitnieniu, niedawno zebrałam nasiona. Teraz to ona weszła w okres intensywnego wzrostu, non stop puszcza nowe liście i już nawet się podzieliła - obok zaczął rosnąć jej mały klon xp

Posłucham waszej rady i spróbuję ją wystawić na zewnątrz. Chociaż jak pisałam, światła ma dużo i jest na nie wystawiona długo w ciągu dnia. Ale może uda mi się ją wystawić na słoneczko na jeszcze dłużej, a przynajmniej spróbuję. Dzięki za tak szybki odzew : )

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Kupiłam muchołówkę jako red dragon i wygląda tak:3c7838951a070a6am.jpgf9ddef566dddd4a8m.jpg7e738dba03d1378em.jpg.

Nie znam się na muchołówkach ,kupiłam za niewielką kasę od prywatnej osoby .

Roślina dzięki mojej poczcie priorytetem szła tydzień ,dokładnie to 8 dni i teraz odzyskuje kolorki i siły-ma sporo słonka.

Zaczęłam się zastanawiać co to za muchołówka , kiedy dostałam kupione w carnisanie muchołówki

red dragon i wygląda tak- czyli mocno inaczej...a6314cce318b29bdm.jpg

i royal red 96473c8762306beem.jpg.

Nie jest podobna do żadnej i dlatego zastanawiam się co to??

Dokładnie chodzi mi o tę pierwsza.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się co mi wyrosło w doniczce.

Myślałem że to red-green ale to ma fioletowe "ząbki" i pułapka na zewnątrz wybarwiła się tylko w okolicy warg.

Co to za cudo? Czy to może jest jednak solidnie wybarwiony red-green?

post-5542-1345885798_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wie?

Ta pierwsza uważam że niewybarwiona Red Dragon. Poczekaj jeszcze na opinie innych osób.

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się co mi wyrosło w doniczce.

Myślałem że to red-green ale to ma fioletowe "ząbki" i pułapka na zewnątrz wybarwiła się tylko w okolicy warg.

Co to za cudo? Czy to może jest jednak solidnie wybarwiony red-green?

Załączona miniatura img-resized.png Zmniejszono 82% post-5542-1345885798_thumb.jpg 2000 x 1500 (835,35K)

Bardzo ładna Red-Green, wybarwiona i w dobrej kondycji. Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Ta pierwsza uważam że niewybarwiona Red Dragon. Poczekaj jeszcze na opinie innych osób.

Ten drugi Red dragon ma wzniosłe liście, a ten ma rozetę na ziemną i to mnie dziw.i Wybarwienie to swoją drogą, kapturnica ,która z nim przyszła tez słabo wybarwiona ,i też już nabiera kolorów.

Odnośnik do odpowiedzi

Red Dragonów wytworzyło się tyle klonów że trudno stwierdzić kto ma jeszcze oryginał.

Bałagan , liczne krzyżówki oraz wytwarzanie potomnych roślin które w specyficznych warunkach różnią się od "muchołówek -matek"skutkuje na rynku dużą ilością podróbek.

Podobno oryginał się nie wybarwia i jest czerwony.

Sam przeglądałem fora i sklepy na świecie w sprawie oryginalności muchołówek i im wiecej oglądałem tym miałem większy mętlik w głowie nie tylko w przypadku tego przypadku.

Najczęstszym przypadkiem klonu powyższego jest "Green Dragon" który przy mocnym słońcu wybarwia się z czasem jak "Red Dragon" i w takiej postaci jest sprzedawany.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Witam proszę o identyfikację dwóch moich muchołówek :) muchołówki kupione w obi na początku grudnia 2012 roku od 20 grudnia zimują zdjęcia zrobiłem zaraz po zakupie

http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/1/album/1356419

http://www.fotosik.pl/u/zaba2461/zdjecie/3/album/1356419

Edytowane przez pawcio449
Odnośnik do odpowiedzi