you-know Napisano 17 Lipca 2014 Share Napisano 17 Lipca 2014 To zdjęcie niczym Rafaello wyraża więcej niż 1000słów Wychodzi na to że to U. australis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Witam! W kuwecie z torfowcem wyrosły mi oto takie roślinki. Torfowiec wcześniej był w terrarium leżąc na keramzycie. Słabo rósł więc postanowiłem trochę przenieść na sporą warstwę torfu, porządnie nawodnić i na balkon. Jest on od kilku użytkowników forum, więc istnieje możliwość że jakieś nasiona sie zabłąkały? Dodam że rośliny pojawiły się dopiero gdy torf niemal że pływał. Czy nie przypomina wam Utricularia calycifida? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Takie coś wyrosło mi w doniczce z U. alpina. Mam już swoje typy, ale wole poznać wasze zdanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Czy to jedyny taki liści? Bo jeżeli jedyny, to wtedy dziwnie rozwinięty liść alpiny. Jeżeli to nie jedyny taki liść, a jest ich więcej i nie ma wątpliwości, że to osobna rośliny, to wtedy U. humboldtii x alpina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 19 Maja 2016 Share Napisano 19 Maja 2016 Jak na razie jest jeden taki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość piotrpWEL Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Proszę o pomoc w identyfikacji pływacza na fotografii. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez piotrpWEL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 subulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Utricularia subulata . Tak się nazywa, to jest łacinka nazwa tego pływacz , bo widzisz , naukowcy miedzynarodowi porozumiwają się łacińskimi nazwami roślin i zwierzat żeby się nie pogubić Łacina to martwy język Rzymian i jak będziesz w szóstej klasie to na przyrodzie sie nauczysz Edytowane 8 Czerwca 2016 przez idolomantisdiabolico Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 (edytowane) To nie jest żaden subulata, przecież widać, że to któryś polski pływacz. U. vulgaris najprawdopodobniej. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Dwie sprawy odnośnie usuniętych postów. Pierwsza temat z identyfikacją służy do identyfikacji roślin, a nie luźnych rozmówek na tematy różne. Jak chcecie sobie we dwóch (idolomantisdiabolico, piotrpWEL) pogadać jest od tego PW. Druga jak już piszecie swoje posty, sprawdzajcie pisownie. Ja wiem, że od czasu do czasu każdemu zdarza się walnąć błąd czy stawić przecinek nie tam gdzie trzeba lub cokolwiek innego, ale to co tutaj widziałem przyprawia momentami o krwawienie z oczu. Dlatego część postów poszła do kasacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 O kurde faktycznie po powiększeniu najoprawdopodobniej vulgaris! Za dużo kosztowania sezonowych nalewek rzuca się na wzrok! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Może to być U. vulgaris albo U. australis. Oba są bardzo podobne do siebie. Gdybyś wstawił zdjęcie w pełni rozkwitniętego kwiatu pływacza, nie miałbym wątpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 15 Listopada 2016 Share Napisano 15 Listopada 2016 W tym roku wyrosło mi coś takiego w wielodoniczce. Nie mam pojęcia skąd się wzięło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Utricularia subulata. Radzę szybko zlikwidować, bardzo inwazyjny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 W kilku doniczkach pokazały mi się listki: a ostatnio w jednej kwiatek: Trochę mało ostro to wyszło ale miałem kłopoty z głębią ostrości. Mam podejrzenia, że to Utricularia subulata - a słyszałem o jej inwazyjności. Czy dobrze się domyślam i czy przeszkadza innym owadożerom jeśli jest razem w jednej doniczce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi