Skocz do zawartości

Tłustosz - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie ma wąskiego paseczka na dolnym płatku, więc jak dla mnie nie 'Weser'. To popularna kwiaciarniana hybryda przypominająca bardziej P. 'Sethos', krzyżówkę odwrotną (ehlersiae x moranensis), z dużą białą gardzielą i bez paseczka. Na anglojęzycznych forach określają ją jako "GC Weser" (od "garden centre"), zaznaczając zwykle że to nie prawdziwy 'Weser' :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Tłuścioch kupiony w sklepiku działającym przy łódzkiej palmiarni. Niestety nie można się przy kupnie dowiedzieć niczego ponad to, że to "tłustosz" :(

Przeglądam przeróżne zdjęcia i jakoś mój osobnik do żadnego ze zdjęć mi tak do końca nie pasuje. Więc pewnie rzeczywiście cudo zmiksowane.

Dziękuję za błyskawiczne i fachowe odpowiedzi w tematach identyfikacji moich roślin rolleyes

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

"Tina" na pewno nie. Przy większym natężeniu światła liście mają tendencję do wybarwiania się na fioletowo na krawędziach. Jest też od "Tiny" mniejszy. No i kształt kwiatu oraz kolor nie ten co u P."Tina".

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Dziś stałem się posiadaczem dwóch doniczek tłustoszy. Mam nadzieję, że tym razem ich nie ukatrupię ;)

Możecie stwierdzić co to za gatunki?

1

post-6274-1395309977_thumb.jpg

2

post-6274-1395309983_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...