Niekumaty Burak Napisano 14 Maja 2014 Share Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Proszę o identyfikację tłustosza. Pierwotnie rozeta była większa, użyłem zewnętrzne liście do rozmnożenia. Długość ostrogi około 2,5 cm, rozmiary kwiatu to 3,5 na 2,5 cm. Podejrzewam, że jest to Pinguicula cyclosecta x emarginata. Edytowane 14 Maja 2014 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Proszę o identyfikację tłustoszy: A B Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji mojego tłustosza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Mi on wygląda na P. gracilis x moctezumae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Dziękuję bardzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Hej, proszę o identyfikację tłustosza Moja Luba nazwała go "Krzyś" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam. Wiem że bez kwiatu nie ma co w 100% rozpoznawać ale może ktoś mi podpowie co to za gatunek potworka może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 I jak ktos się domyśla jakiego gatunku tłustosza stałem się posiadaczem? Pytam bo niestety nie dokońca wiem jak z nim postępować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Na tym etapie raczej się nie zidentyfikuje. A o traktowanie się nie martw, 99% tłustoszy meksykańskich uprawia się tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 OK, dzięki za odpowidź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Trafiłem dziś na zdjęcia P.cyclosecta i zastanawiam się czy to przypadkiem nie ten gat. posiadam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Moim zdaniem to nie jest P. cyclosecta. Ona ma bardzo charakterystyczne ciemne niebieskawe liście w rozecie letniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Zastanawiam sie czy prypadkiem nie zakupiłem go w takiej rozecie bo leżał zasypany roślinami w totalnym cieniu i mógl nie wykształcić letniej... Edytowane 3 Września 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Zastanawiam sie czy prypadkiem nie zakupiłem go w takiej rozecie bo leżał zasypany roślinami w totalnym cieniu i mógl nie wykształcić letniej... To na 100% nie jest cyclosecta. Podobną roślinę dostałem kiedyś od carnisany jako "mieszaniec", możesz zapytać na cpuku co to jest, ale wątpię w to, że kiedykolwiek dostaniesz jednoznaczną odpowiedź. Prawdopodobnie Ty, karaluch i Niekumaty Burak macie tego samego mieszańca, który na pewno nie jest p. cyclosectą x emarginatą jak sugerował NB Edytowane 3 Września 2014 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 14 Września 2014 Share Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Nagroda za identyfikację tłustosza. Za identyfikację tłustosza dam nagrodę - kilka małych sadzonek identyfikowanego tłustosza. Jest to ciąg dalszy identyfikacji z postu http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1009354 Tłustosz w maju kwitł przy zimowej rozecie, na zdjęciach poniżej pokazuję aktualny wygląd. Dodam, że rośnie w doniczce 7cm, co daje pojęcie o jego rozmiarach. Edytowane 14 Września 2014 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi