Skocz do zawartości

Tłustosz - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Zrób zdjęcie w świetle dziennym rozety liściowej, a nie kwiatka.

Mam takie zdjęcie tego tłustosza zanim zakwitł. Zazwyczaj wszyscy piszą że trzeba z identyfikacją czekać na kwiatka więc wstawiłam kwiatka;)post-7262-1467840741_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcie w świetle dziennym rozety liściowej, a nie kwiatka.

No brawo, zamiast cechy, która daje pewność, daj tę, której się nie da rozróżnić. F LOGIC.

Co do samego tłustosza to moim zdaniem widać w nim naleciałości z P. gracilis oraz P. emarginata, więc najpewniej obstawiałbym P. gracilis x emarginata, jednak kwiatek nie wygląda tak samo, więc można przypuszczać, o ile to nie po prostu nietypowo rozwinięty kwiatek, że jest w tej mieszance jeszcze jakiś gatunek.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Oto mój nowy tłustosz. Dostałem go w prezencie lecz wiem że został kupiony w markecie. Mam odmianę tina i moim zdaniem nie jest to czysta odmiana lecz jakaś hybryda (P. tina+ ?). Chodź mogę się mylić. Czekam na identyfikacje. Przesyłam 2 zdj na jednym wyraźny kwiatek na drugim wyostrzony liść (wiem że po liściach się nie identyfikuje ale może to pomoże jeśli okaże się że to dziwna hybryda z Holandii).

Pozdrawiam

post-6918-1472985238_thumb.jpg

post-6918-1472985245_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...