Skocz do zawartości

Tłustosz - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Szczerze mówiąc rośliny nie przypominają tłustoszy. To są eszewerie czyli sukulenty z rodziny gruboszowatych. W sklepach rzadko widuję tłustosze raz widziałem obok innych owadożerów z kwiatkiem (była to odmiana tina). Jako ciekawostkę dodam że eszewerie łatwo rozpoznać i są w wielu sklepach jest dużo odmian można je kolekcjonować trzeba tylko uważać bo niektórzy malują zielone eszewerie na różne kolory (szkodzą tym rośliną i oszukują ludzi).

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam, w końcu doczekałem się kwiatów u co niektórych tłustoszy, toteż proszę o identyfikację jednego z nich.

post-5686-1495439923_thumb.jpg

post-5686-1495439932_thumb.jpg

doniczka 4,5 cm

podpowiedź

Tu są moje typy bo tylko z takich kupowałem:

Pinguicula agnata x gypsicola

Pinguicula gigantea 'Alba' x moctezumae

Pinguicula gracilis x emarginata

Pinguicula gracilis x moctezumae

Pinguicula moctezumae x agnata

Pinguicula moctezumae x rectifolia

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć, kupiłam dzisiaj tłustosza. Czy jest to p. agnata lub krzyżówka?

aad97af730102.jpg.html>20170706_160939.jpg

https://zapodaj.net/aad97af730102.jpg.html

Tego dostałam. Dowiedziałam się, że jest to p. minima(jeżeli dobrze usłyszałam), natomiast nigdzie nie mogę znaleźć takiego tłustosza. Spodziewam się, że na podstawie takiej rozety nie da się określić, jaki to gatunek. Chciałabym się, więc dowiedzieć tylko, czy to tłustosz meksykański(tak mi się wydaje, ale nie jestem pewna)? Kompletnie nie wiem, co mam z nim zrobić :(

https://zapodaj.net/a2029fa537fb3.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 1 month later...

Alyson - to może być agnata, lub młoda gigantea. Na pewno tłustosz meksykański, więc traktuj jak inne meksykańce :) o ile ziemiórki go nie zjadły już - bo przy takiej pladze jak na zdjęciu to tłustosz czasem może nie dać rady :D

Maks002 - to na pewno nie P. agnata. Najprawdopodobniej P. 'Weser' , ew. jakiś Sethos, czy inna hybrydka moranensisa z czymś

Herbaciarz - po tym kiełkującym chwaściku obok tłustosza przypuszczam, że roślina z Carnisany :P bo od dłuższego czasu walczę z nimi, a one zawsze gdzieś na nowo wykiełkują :)) jeśli tak, to wracając do tłustosza - zapewne będzie to P. ehlersiae 'Victoria'

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Proszę o identyfikacje tej rośliny. Sprzedawczyni powiedziała że to rosiczka. Mi to bardziej przypomina tłustosza. W sklepie inne takie same miały niebieskie kwiaty , nie jeden na badylu jak u tłustoszy, lecz kilka na jednym. prosze o pomoc.

post-7763-1514455548_thumb.jpg

post-7763-1514455973_thumb.jpg

post-7763-1514455988_thumb.jpg

Edytowane przez Darlington
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

No faktycznie, trochę taka krzyzowka pod Afrodytę. Trochę mnie jednak zwodzą żyłki w płatkach kwiatu. Tak to i kształt i wielkość płatków oraz wygląd z profilu, którego jednak nie zamieściłem, zgadza się.

Odnośnik do odpowiedzi