allgreen Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) ... Edytowane 17 Czerwca 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Szczerze mówiąc rośliny nie przypominają tłustoszy. To są eszewerie czyli sukulenty z rodziny gruboszowatych. W sklepach rzadko widuję tłustosze raz widziałem obok innych owadożerów z kwiatkiem (była to odmiana tina). Jako ciekawostkę dodam że eszewerie łatwo rozpoznać i są w wielu sklepach jest dużo odmian można je kolekcjonować trzeba tylko uważać bo niektórzy malują zielone eszewerie na różne kolory (szkodzą tym rośliną i oszukują ludzi). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 dla porównania zdj moich eszewerii (podobna budowa liścia oraz kształt) spróbuj ich dotknąć jeśli mają twardą skórkę na liściu to na pewno sukulenty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 Zgadza się mają twardą skórkę prawdopodobnie z kauczuku lub sylikonu nie wiem dokładnie Do kupienia w sklepach Jysk. Chyba jednak zrezygnuję jeśli to nie tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 tak więc pewnie atrapa tej rośliny normalnie grubosze mają skórkę podobną do kaktusów (może trochę grubszą). Nie przypomina kauczuku lub silikonu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) Witam, w końcu doczekałem się kwiatów u co niektórych tłustoszy, toteż proszę o identyfikację jednego z nich. doniczka 4,5 cm podpowiedź Tu są moje typy bo tylko z takich kupowałem: Pinguicula agnata x gypsicola Pinguicula gigantea 'Alba' x moctezumae Pinguicula gracilis x emarginata Pinguicula gracilis x moctezumae Pinguicula moctezumae x agnata Pinguicula moctezumae x rectifolia Edytowane 22 Maja 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alyson Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Cześć, kupiłam dzisiaj tłustosza. Czy jest to p. agnata lub krzyżówka? https://zapodaj.net/aad97af730102.jpg.html Tego dostałam. Dowiedziałam się, że jest to p. minima(jeżeli dobrze usłyszałam), natomiast nigdzie nie mogę znaleźć takiego tłustosza. Spodziewam się, że na podstawie takiej rozety nie da się określić, jaki to gatunek. Chciałabym się, więc dowiedzieć tylko, czy to tłustosz meksykański(tak mi się wydaje, ale nie jestem pewna)? Kompletnie nie wiem, co mam z nim zrobić https://zapodaj.net/a2029fa537fb3.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Czy jest to Pinguicula agnata bo nie jestem pewien? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Proszę o identyfikację mojej Barbary Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Alyson - to może być agnata, lub młoda gigantea. Na pewno tłustosz meksykański, więc traktuj jak inne meksykańce o ile ziemiórki go nie zjadły już - bo przy takiej pladze jak na zdjęciu to tłustosz czasem może nie dać rady Maks002 - to na pewno nie P. agnata. Najprawdopodobniej P. 'Weser' , ew. jakiś Sethos, czy inna hybrydka moranensisa z czymś Herbaciarz - po tym kiełkującym chwaściku obok tłustosza przypuszczam, że roślina z Carnisany bo od dłuższego czasu walczę z nimi, a one zawsze gdzieś na nowo wykiełkują ) jeśli tak, to wracając do tłustosza - zapewne będzie to P. ehlersiae 'Victoria' Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darlington Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 (edytowane) Proszę o identyfikacje tej rośliny. Sprzedawczyni powiedziała że to rosiczka. Mi to bardziej przypomina tłustosza. W sklepie inne takie same miały niebieskie kwiaty , nie jeden na badylu jak u tłustoszy, lecz kilka na jednym. prosze o pomoc. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Darlington Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Na 99% Pinguicula 'Tina' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Proszę o pomoc w identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Bardzo przypomina mi mojego Pinguicula moctezumae x agnata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 No faktycznie, trochę taka krzyzowka pod Afrodytę. Trochę mnie jednak zwodzą żyłki w płatkach kwiatu. Tak to i kształt i wielkość płatków oraz wygląd z profilu, którego jednak nie zamieściłem, zgadza się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi