Nwankwo Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Wygląda na coś agnatowego, choć trochę za wąskie ma liście jak na ten gatunek.. może to kwestia warunków hodowli, a może jest to krzyżówka (np z moctezumą) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Wygląda na coś agnatowego, choć trochę za wąskie ma liście jak na ten gatunek.. może to kwestia warunków hodowli, a może jest to krzyżówka (np z moctezumą) Cóż, przepłukałam mu destylką podłoże i poczekam na jakiegoś kwiatka Edit: Pogrzebałam w internecie w poszukiwaniu informacji i zastanawiam się, czy to może być "Florian"? Wymiary by się zgadzały i wygląd zimowej rozety również, a jakże: Edytowane 11 Września 2012 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Proszę o identyfikację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Pomogło by ponumerowanie roślinek na ostatnim zdjęciu. Ta po środku na ostatnim zdjęciu to zapewne P. Ehlersiae (Nie jestem pewny co do lokalizacji). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Pomogło by ponumerowanie roślinek na ostatnim zdjęciu. Ta po środku na ostatnim zdjęciu to zapewne P. Ehlersiae (Nie jestem pewny co do lokalizacji). O wielkie dzięki Zdjęcie z numerkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 3 i chyba 6 to prawdopodobnie P. cyclosecta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 A 5 to na moje oko P. Agnata. Jeśli chodzi o 2 to nie jestem pewny ale wydaje mi się że to P. Sethos bo tak wyglądał mi on jak był mniejszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Wielkie dzięki za pomoc. A to jesteś(cie) wstanie zidentyfikować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 (edytowane) UWAGA DUŻY OFF TOP! Drażni mnie ta identyfikacja po liściach... co jak co, ale tłustosze? Może się mylę i faktycznie tacy jesteście dobrzy dlatego dla sprawdzenia podsyłam parę zdjęć do identyfikacji... Dwa pierwsze z kwiatkami, reszta po liściach (licząc, że już co poniektórzy dochodzą do wprawy skoro identyfikują tak już nie pierwszy raz) Zdjęcia oznaczone, każdy numer wymaga odrębnej identyfikacji. Tak jak to przy identyfikacjach bywa może się zdarzyć że dwa różne numery to ta sama roślina. Dla osoby, która pierwsza odgadnie w 100% dobrze wszystkie nazwy przeznaczę nagrodę. 100 zł na wybrany przez zwycięzcę cel charytatywny + 50 zł na konto do wydania na cokolwiek. (jeśli w ogóle ktoś rozpozna bądź prawidłowo strzeli) Zapraszam do identyfikacji. Nazwy podam pierwszego października 2012 1 2 3 4 5 6 7 8 i 9 (do identyfikacji dwie doniczki po prawej) 10 11 12 13 14 15 16 17 18 (chodzi o rośliny w środkowym rzędzie 19 20 21 22 23 Edytowane 22 Września 2012 przez P.K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Ja już nie mam zdrowia powtarzać, że 90% tłustoszy po liściach się nie zidentyfikuje. A rozróżnienie roślin z tzw. "ehlersiae complex" (ehlersiae, debbertiana, jaumavensis, esseriana) i ich hybryd bez kwiatów to już w ogóle sajgon i hardkor w jednym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 P.K muszę przyznać, że masz ładną galerie roślin na CPUK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Nie kłóćmy się już... Proszę o identyfikacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 podobny do Pinguicula 'weser' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Wygląda jak kwiaciarniana krzyżówka która udaje 'Wesera' Bardziej przypomina ona odwrotną krzyżówkę czyli P. 'Sethos'. Prawdziwy 'Weser' ma inny kształt białej gardzieli - charakterystyczny biały paseczek na dolnym płatku. Tu widać różnice: http://jimfoxy.co.uk/sethos_weser.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Tez się skłaniałem ku owej krzyżówce, a teraz już mam większą pewność Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi