Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

witam :)

również byłam dzisiaj w kauflandzie, i o ile rosiczki mam już jakiś czas to dzisiaj kupiłam kapturnice i prosiłabym o identyfikację :)

tego smerfa też dzisiaj widziałam, to może jutro się po niego wrócę :D

u1cj1q.jpg

plus te małe kapturki tak maja być?

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica kupiona w kauflandzie do identyfikacji ;)

post-4651-1374959432_thumb.jpg

Czy ktoś z forumowiczów posiadających takiego smerfa (np z carnisany) może jeszcze potwierdzić, że to właśnie ten kultywar/krzyżówka? Sam w kartoflandzie miałem takie w rękach ale dla mnie były to po prostu venosy hodowane w złych warunkach. Jeśli to faktycznie smerf to pewnie jutro przelece się do sklepu :D

Edytowane przez Kon000r
Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów posiadających takiego smerfa (np z carnisany) może jeszcze potwierdzić, że to właśnie ten kultywar/krzyżówka? Sam w kartoflandzie miałem takie w rękach ale dla mnie były to po prostu venosy hodowane w złych warunkach. Jeśli to faktycznie smerf to pewnie jutro przelece się do sklepu :D

no w złych warunkach raczej nie była hodowana gdyż jest ładnie wybarwiona i nie ma wyciągniętych kielichów z braku światła ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ale uwaga, bo ten sam duński producent oferuje jeszcze purpureę venossę zieloną i 'Red' (wybarwia się identycznie), więc przypatrz się na kształt wieczka/daszka, który u 'Smurfa' jest szczególny.

Laayla - Catesbaei

Pozdr

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w kauflandzie rośliny wyglądały identycznie jak na zdjęciu :)

Chroman91 - co do tych złych warunków: rośliny miały nieco zdeformowane wejścia do kielichów oraz wyciągnięte wieczka właśnie w taki charakterystyczny sposób. Pierwsza myśl to właśnie taka, że w złych warunkach były trzymane. Kurcze, ale chyba się przejdę jutro do tego kauflandu jeszcze raz ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję :)

byłam dzisiaj po tego Smerfa :) ma trochę pozamykane liście jakby z przesuszenia, ale może odżyje xd

pasożytów żadnych nie znalazłam w żadnej z doniczek, wiec spoczko :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Jest to hybryda - 'Swaniana' albo 'Barbapappa', choć prawdopodobnie nie jest ze źródła, gdzie produkują oryginalne 'Barbapappy' (po doniczce i torfie jestem w stanie wywnioskować :D) , więc możesz spokojnie podpisać ją jako 'Swaniana' : )

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...