Nwankwo Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Czasem w castoramie trzeba nieźle poszukać, bo gdzieś między jakieś wielkie chaberdzie wcisną i nikt nie jest w stanie zobaczyć w Leroyu też są Na zdjęciu jest S. purpurea ssp. venosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Też nie zawsze, u mnie tylko muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Kapturnica kupiona w kauflandzie do identyfikacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Sarracenia purpurea 'Smurf' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 'Smerf' nieźle Ci się trafiło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) W brico tez są. Ostatnio kupiłem papuzią. Edytowane 28 Lipca 2013 przez killer_88 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laayla Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 witam również byłam dzisiaj w kauflandzie, i o ile rosiczki mam już jakiś czas to dzisiaj kupiłam kapturnice i prosiłabym o identyfikację tego smerfa też dzisiaj widziałam, to może jutro się po niego wrócę plus te małe kapturki tak maja być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Kapturnica kupiona w kauflandzie do identyfikacji Czy ktoś z forumowiczów posiadających takiego smerfa (np z carnisany) może jeszcze potwierdzić, że to właśnie ten kultywar/krzyżówka? Sam w kartoflandzie miałem takie w rękach ale dla mnie były to po prostu venosy hodowane w złych warunkach. Jeśli to faktycznie smerf to pewnie jutro przelece się do sklepu Edytowane 28 Lipca 2013 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Czy ktoś z forumowiczów posiadających takiego smerfa (np z carnisany) może jeszcze potwierdzić, że to właśnie ten kultywar/krzyżówka? Sam w kartoflandzie miałem takie w rękach ale dla mnie były to po prostu venosy hodowane w złych warunkach. Jeśli to faktycznie smerf to pewnie jutro przelece się do sklepu no w złych warunkach raczej nie była hodowana gdyż jest ładnie wybarwiona i nie ma wyciągniętych kielichów z braku światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Ale uwaga, bo ten sam duński producent oferuje jeszcze purpureę venossę zieloną i 'Red' (wybarwia się identycznie), więc przypatrz się na kształt wieczka/daszka, który u 'Smurfa' jest szczególny. Laayla - Catesbaei Pozdr Edytowane 28 Lipca 2013 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 U mnie w kauflandzie rośliny wyglądały identycznie jak na zdjęciu Chroman91 - co do tych złych warunków: rośliny miały nieco zdeformowane wejścia do kielichów oraz wyciągnięte wieczka właśnie w taki charakterystyczny sposób. Pierwsza myśl to właśnie taka, że w złych warunkach były trzymane. Kurcze, ale chyba się przejdę jutro do tego kauflandu jeszcze raz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laayla Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 dziękuję byłam dzisiaj po tego Smerfa ma trochę pozamykane liście jakby z przesuszenia, ale może odżyje xd pasożytów żadnych nie znalazłam w żadnej z doniczek, wiec spoczko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak sądzicie co to za kapturnica? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jest to hybryda - 'Swaniana' albo 'Barbapappa', choć prawdopodobnie nie jest ze źródła, gdzie produkują oryginalne 'Barbapappy' (po doniczce i torfie jestem w stanie wywnioskować ) , więc możesz spokojnie podpisać ją jako 'Swaniana' : ) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Proszę o identyfikację dwóch kapturnic - mniejsza kupiona w markecie (zapewne coś powszechnego), większa w palmiarni łódzkiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi