Jowita Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 [quote name= Jowita - jest to bez wątpienia jakaś hybryda, przypominająca niewybarwioną Barbapapę lub Vogel. Czy cos było napisane na doniczce z kauflandu ? Nazwa 'hurtowni', z której pochodzą takie hybrydy byłaby pomocna, wtedy można sprawdzić, czy przypadkiem nie mają dla niej swojej 'nazwy własnej'. Z tego co pamiętam to Kaufland brał z jakiejś duńskiej hurtowni owadożerów, mieli nawet stronę internetową, ale nazwy zapomniałem. Pozdrawiam Masz rację spojrzałam na doniczkę, pochodzenie Dania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Może Gartneriet Lammehave http://www.lammehave.dk/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 9 Lutego 2015 Share Napisano 9 Lutego 2015 Tak , to ta o której myślałem No tylko że tej hybrydy tam niestety nie mają na stronie, także albo to cos nowego, czego na stronce nie zamiescili, albo pochodzi z innej duńskiej hurtowni Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sl30625 Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Witam. Jestem początkującym miłośnikiem roślin owadożernych. Mam prośbę o identyfikację kapturnicy kupionej dziś w Kauflandzie. P.S. Czy kapturnicę podlewać tak jak podlewam Drosera Capensis (utrzymuję stały poziom wody w podstawce około 1,5 cm), czy tak jak muchołówkę amerykańską (2 cm wody do podstawki, po wyschnięciu i odczekaniu 1 dnia kolejne podlanie)? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Wygląda jak S. 'Barbapapa' albo S. x chelsonii. Jeśli trzymasz wszystkie wymienione rośliny w bardzo słonecznym miejscu (takowe zresztą preferują), to od wiosny do jesieni lej wodę do podstawków, nie mierz jej poziomu linijką i nie czekaj aż woda całkiem wyschnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sl30625 Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Tak trzymam je na parapecie po stronie południowej. Dzięki za pomoc, czyli nie ma wpływu na hodowlę czy to S. 'Barbapapa', czy S. x chelsonii. Edytowane 26 Marca 2015 przez sl30625 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Kapturnice w zasadzie mają jednakowe wymagania, więc nie robi różnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Marca 2015 Share Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Jest to S. x chelsonii , tak mi się wydaje. Edytowane 27 Marca 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Potrzebuję waszej pomocy w określeniu gatunku kapturnicy. Będąc w kauflandzie dzisiaj na zakupach mym oczom ujrzały się kapturnice chciał nie chciał musiałem kupić Czy to jest Sarracenia catesbaei? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Gatunek nie jest to na pewno żaden. Krzyżówka, jednak nie wiem czy możliwa będzie jej identyfikacja. Z wyglądu przypomina catesbaei czy chelsonii, ale zakryte kaptury mogłyby świadczyć o obecności S. minor w tej mieszance. Poczekaj do lata aż roślina urośnie i w pełni się wybarwi - na razie wygląda jak sałata. Osobiście nie podpisywałbym marketowego wynalazku inaczej niż nieokreślona hybryda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Tak jak się spodziewałem że nie będzie dało się określić nawet w przybliżeniu co to za krzyżówka No ale obok takiej promocji nie mogłem przejść spokojnie Za doniczkę pełną bliżej nieokreślonej kapturnicy zapłaciłem całe 1 zł. O dziwo rośliny nie są w złym stanie więc pewnie od niedawna są w sklepie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Przejrzałem cały wątek, i wciąż nie potrafię odnaleźć różnic między kapturnicami. Dlatego prosiłbym was o indentyfikację: Rośliny już spory czas temu kupione były w Kauflandzie, nie mogłem uwierzyć, że doniczka tej wielkości może ważyć tak mało, byly skrajnie wysuszone. Kupiłem dwie w najgorszym stanie i po przesadzeniu i postawieniu na południowym parapecie, szybko mi się odwdzięczyły. Czekałem z indentyfikacją aby rośliny pokazały najbardziej charakterystyczne cechy (których swoją droga sam nie potrafię dostrzec). W opisie w sklepie oprócz skrajnie idiotycznych informacji o półcieniu i umiarkowanym podlewaniu, odnalazłem pochodzenie rośliny : DANIA. Pierwsza roślina: druga roślina: Z góry dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Chroman - Twoja to prawdopodobnie Catesbaei, małe sztuki czasem mają takie wydłużone, oklapnięte daszki, trzeba poczekać, aż urośnie. Scavel - typ nr 1 to jakaś hybryda, może leucophylli i Mitchelliany, ale trzeba poczekać, aż wytworzy większe kielichy, żeby stwierdzić, czy da się ją do czegoś znanego przyporządkować, czy też nie typ nr 2 to S. 'Chelsoni' Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka220 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 To i ja poproszę o identyfikację : 1 i 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Ta druga to albo Sarracenia Minor albo jakaś jej marketowa krzyżówka/odmiana. (Ma mocno uniesione pokrywki kapturow.) Ale mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi