Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name=

Jowita - jest to bez wątpienia jakaś hybryda, przypominająca niewybarwioną Barbapapę lub Vogel. Czy cos było napisane na doniczce z kauflandu ? Nazwa 'hurtowni', z której pochodzą takie hybrydy byłaby pomocna, wtedy można sprawdzić, czy przypadkiem nie mają dla niej swojej 'nazwy własnej'. Z tego co pamiętam to Kaufland brał z jakiejś duńskiej hurtowni owadożerów, mieli nawet stronę internetową, ale nazwy zapomniałem.

Pozdrawiam

Masz rację spojrzałam na doniczkę, pochodzenie Dania.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...

Witam.

Jestem początkującym miłośnikiem roślin owadożernych. Mam prośbę o identyfikację kapturnicy kupionej dziś w Kauflandzie.

P.S. Czy kapturnicę podlewać tak jak podlewam Drosera Capensis (utrzymuję stały poziom wody w podstawce około 1,5 cm), czy tak jak muchołówkę amerykańską (2 cm wody do podstawki, po wyschnięciu i odczekaniu 1 dnia kolejne podlanie)?

Z góry dziękuję za pomoc.

post-6989-1427403000_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak S. 'Barbapapa' albo S. x chelsonii. Jeśli trzymasz wszystkie wymienione rośliny w bardzo słonecznym miejscu (takowe zresztą preferują), to od wiosny do jesieni lej wodę do podstawków, nie mierz jej poziomu linijką i nie czekaj aż woda całkiem wyschnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trzymam je na parapecie po stronie południowej. Dzięki za pomoc, czyli nie ma wpływu na hodowlę czy to S. 'Barbapapa', czy S. x chelsonii.

Edytowane przez sl30625
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Gatunek nie jest to na pewno żaden. Krzyżówka, jednak nie wiem czy możliwa będzie jej identyfikacja. Z wyglądu przypomina catesbaei czy chelsonii, ale zakryte kaptury mogłyby świadczyć o obecności S. minor w tej mieszance. Poczekaj do lata aż roślina urośnie i w pełni się wybarwi - na razie wygląda jak sałata. Osobiście nie podpisywałbym marketowego wynalazku inaczej niż nieokreślona hybryda.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak się spodziewałem że nie będzie dało się określić nawet w przybliżeniu co to za krzyżówka ^_^

No ale obok takiej promocji nie mogłem przejść spokojnie :P Za doniczkę pełną bliżej nieokreślonej kapturnicy zapłaciłem całe 1 zł. O dziwo rośliny nie są w złym stanie więc pewnie od niedawna są w sklepie.

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem cały wątek, i wciąż nie potrafię odnaleźć różnic między kapturnicami.

Dlatego prosiłbym was o indentyfikację:

Rośliny już spory czas temu kupione były w Kauflandzie, nie mogłem uwierzyć, że doniczka tej wielkości może ważyć tak mało, byly skrajnie wysuszone. Kupiłem dwie w najgorszym stanie i po przesadzeniu i postawieniu na południowym parapecie, szybko mi się odwdzięczyły. Czekałem z indentyfikacją aby rośliny pokazały najbardziej charakterystyczne cechy (których swoją droga sam nie potrafię dostrzec).

W opisie w sklepie oprócz skrajnie idiotycznych informacji o półcieniu i umiarkowanym podlewaniu, odnalazłem pochodzenie rośliny : DANIA.

Pierwsza roślina:

thumb_20150420_131234.jpg

thumb_20150420_131222.jpg

thumb_20150420_131234.jpg

druga roślina:

thumb_20150420_131047.jpg

thumb_20150420_131056.jpg

thumb_20150420_131102.jpg

thumb_20150420_131106.jpg

Z góry dziękuję :)

Odnośnik do odpowiedzi

Chroman - Twoja to prawdopodobnie Catesbaei, małe sztuki czasem mają takie wydłużone, oklapnięte daszki, trzeba poczekać, aż urośnie.

Scavel - typ nr 1 to jakaś hybryda, może leucophylli i Mitchelliany, ale trzeba poczekać, aż wytworzy większe kielichy, żeby stwierdzić, czy da się ją do czegoś znanego przyporządkować, czy też nie

typ nr 2 to S. 'Chelsoni'

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi