comandos21 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 pomóżcie w rozpoznaniu 1. 2. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Ka....nd hybrids , dobrze że przesadzone. Edytowane 5 Września 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Kaufland hybrids , dobrze że przesadzone. HEHE PATRZ 100% Racji to kapturnice z Kauflanda A jakoś bliżej roślin maciezystych jak podpisać je ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Pierwsza przypomina trochę S. x farnhamii, druga to można zgadywać do woli. Może S. purpurea x alata? Nie wiem czy jest możliwe dojście co to jest. Trzeba by wiedzieć skąd aktualnie sprowadzają, wówczas można by zerknąć na ofertę danej firmy (jeżeli jest ogólnodostępna) i wtedy coś wyłuskać, ale tak, to nie widzę zbytnio szans na prawidłowe oznaczenie... :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Ostatnio natknąłem się na niebrzydkie kapturnice, w krakowskim OBI. Ktoś jest w stanie ją rozpoznać ? Strzelam, że Vogel, ale na kapturnicach się kompletnie nie znam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Jak market to musi być marketowiec. S. purpurea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Na pewno nie jest to czysta S. purpurea. Widać w tej hybrydzie wpływ choćby S. leucophylla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Na pewno nie jest to czysta S. purpurea. Widać w tej hybrydzie wpływ choćby S. leucophylla. Dziękuje za odpowiedzi ! Chyba się po nią wrócę na dniach. Była naprawdę ładna A zanim moja mikroskopijna siewka zacznie jakoś wyglądać, to pewnie minie nie wiem ile. Edytowane 22 Października 2015 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trollass Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Moze ktos mi powiedziec jaka to odmiana: dzis zakupiona w ikea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trollass Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 tak samo prosze o z identyfikacja tej Z gory dziekuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) 1. Sarracenia purpurea 2. Sarracenia psittacina Edytowane 22 Listopada 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Ta pierwsza to prawie na pewno Sarracenia venosa (widać charakterystyczny meszek obecny na zewnętrznej stronie pułapek), Sarracenia purpurea ssp. purpurea miałaby dzbanki z wierzchu gładkie i błyszczące. Co do drugiej to wygląda mi na mieszańca Sarraceni psittaciny, bo czystą kapturnicą papuzią raczej nie jest. Czysta papuzia miałaby bardziej zaokrąglone i obłe kaptury na końcach. (wygooglaj sobie Sarracenia psittacina i porównaj) Tak sądzę, ale pewności nie mam Większość kapturnic z tego wątku to najczęściej kundelki - mieszańce. Dzieje się tak bo obecnie najłatwiej zdobyć kapturnicę w dużych sieciówkach typu Obi itp., a że serwowane tam rośliny to przeważnie mieszańce to sam rozumiesz... (patrząc na naklejkę z drugiej fotografii zgaduję, że Ty również nabyłeś ją w podobnym miejscu) Ps: bardzo fajny okaz S. venosy zdobyłeś, nie często widuję odmiany z tak zgrabnymi i pofałdowanymi brzegami kapturów. pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trollass Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Zakupilem je dzisiaj w Ikea w Edynburgu. Pojechalem z dziewczyna po jakis regal na ksiazki a zakupilem kapturnice. Mam tylko jedno pytanie przesadzic je do nowego torfu czy odrazu od rana ulozyc do spania??? Muchowki od paru dni przemiescilem z parapetu do zimnego pomieszczenia moze nie bedzie tam za zimno ale okolo 10 stopni. Swiatla dostaja tyle ile natura pozwoli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Zgadzam się z Iglacym. Pierwsza roślina to S. purpurea ssp. venosa. Druga to mieszaniec, najpewniej S. 'Scarlett Belle'. Ja na Twoim miejscu w tym okresie roślin bym nie przesadzał. Zrobisz to na wiosnę jeśli uznasz za stosowne. Jeśli Twoje muchołówki już zimują, to i kapturnice możesz śmiało trzymać razem z nimi. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Dobrze, że dokonaliście dokładnej identyfikacji. Nie potrafię jeszcze rozróżniać tych odmian. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi