Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pierwsza przypomina trochę S. x farnhamii, druga to można zgadywać do woli. Może S. purpurea x alata? Nie wiem czy jest możliwe dojście co to jest. Trzeba by wiedzieć skąd aktualnie sprowadzają, wówczas można by zerknąć na ofertę danej firmy (jeżeli jest ogólnodostępna) i wtedy coś wyłuskać, ale tak, to nie widzę zbytnio szans na prawidłowe oznaczenie... :/

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Na pewno nie jest to czysta S. purpurea. Widać w tej hybrydzie wpływ choćby S. leucophylla.

Dziękuje za odpowiedzi !

Chyba się po nią wrócę na dniach. Była naprawdę ładna ;) A zanim moja mikroskopijna siewka zacznie jakoś wyglądać, to pewnie minie nie wiem ile.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Ta pierwsza to prawie na pewno Sarracenia venosa (widać charakterystyczny meszek obecny na zewnętrznej stronie pułapek),

Sarracenia purpurea ssp. purpurea miałaby dzbanki z wierzchu gładkie i błyszczące.

Co do drugiej to wygląda mi na mieszańca Sarraceni psittaciny, bo czystą kapturnicą papuzią raczej nie jest.

Czysta papuzia miałaby bardziej zaokrąglone i obłe kaptury na końcach. (wygooglaj sobie Sarracenia psittacina i porównaj)

Tak sądzę, ale pewności nie mam ;)

Większość kapturnic z tego wątku to najczęściej kundelki - mieszańce.

Dzieje się tak bo obecnie najłatwiej zdobyć kapturnicę w dużych sieciówkach typu Obi itp., a że serwowane tam rośliny to przeważnie mieszańce to sam rozumiesz...

(patrząc na naklejkę z drugiej fotografii zgaduję, że Ty również nabyłeś ją w podobnym miejscu)

Ps: bardzo fajny okaz S. venosy zdobyłeś, nie często widuję odmiany z tak zgrabnymi i pofałdowanymi brzegami kapturów.

pozdrawiam. :)

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem je dzisiaj w Ikea w Edynburgu. Pojechalem z dziewczyna po jakis regal na ksiazki a zakupilem kapturnice. :P

Mam tylko jedno pytanie przesadzic je do nowego torfu czy odrazu od rana ulozyc do spania???

Muchowki od paru dni przemiescilem z parapetu do zimnego pomieszczenia moze nie bedzie tam za zimno ale okolo 10 stopni. Swiatla dostaja tyle ile natura pozwoli

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Iglacym. Pierwsza roślina to S. purpurea ssp. venosa. Druga to mieszaniec, najpewniej S. 'Scarlett Belle'.

Ja na Twoim miejscu w tym okresie roślin bym nie przesadzał. Zrobisz to na wiosnę jeśli uznasz za stosowne. Jeśli Twoje muchołówki już zimują, to i kapturnice możesz śmiało trzymać razem z nimi.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi