Hesperyda Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Ok ok rozumiem, śluz bardzo dziwnie zabrzmiał, w innych miejscach chyba nazywają to jakimś woskiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Witam, jakiś czas temu dostałem kapturnicę w bardzo złym stanie. Udało mi się ją uratować. Czy ktoś z was wie co to jest za podgatunek lub krzyżówka? Kaptury bardziej już się nie wybarwią. Wydaje mi się że ma coś z flavy. Proszę o pomoc w identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medrol Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Witam ostatnio kupiłem w kauflandzie kapturnice czy ktoś mógłby pomoc mi i powiedzieć jak się nazywają ? I ta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Pierwsza wygląda mi na S.maroon, a ta zmaltretowana jak S.rehderii ale upewnisz się jak wykształci nowe liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Pierwsza wygląda mi na S.maroon Ja tam się na kapturach nie znam ale nie wykluczone że to niewybarwiona Sarracenia 'Catesbaei' Co wy o tym sądzicie??? Powtarzam to tylko domysły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Proszę o identyfikację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Nie wiem czy da się określić lokant albo przypisać mu jakiś numerek, ale to S. oreophila - co nie jest odkrywcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Proszę o identyfikację. To jest prawdopodobnie S. flava var. ornata. W żadnym wypadku nie jest to S. oreophila, która ma zdecydowanie inny kształt kielichów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Moim zdaniem też czysta S. flava var. ornata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Dla mnie aż tak istotnie się nie różnią, choć jak się przyjrzałem, to dotarła do mnie różnica. S. oreophila jak dla mnie ma tę cechę charakterystyczną, że puszcza nieliczne dorodne i idealne dzbany, a potem jakieś tam kilka mniejszych, ale też równie estetycznych. Jedynie na zimę zdegradowane liścienie - płaskie, bez śladu po dzbanku. Ta roślina na pierwszy rzut oka miała te cechy, ale nie przyglądnąłem się jej dokładniej i to był błąd. Kajam się. Capensi i Zeratul mają rację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nate666 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Witam , zakupiłem dziś w kauflandzie takie oto kapturnice, widziałem już parę odp. w tym temacie nt. kapturnic z kafua ale wolę się upewnić Dziękuję za odpowiedź. Edytowane 13 Lipca 2016 przez nate666 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Witam , zakupiłem dziś w kauflandzie takie oto kapturnice, widziałem już parę odp. w tym temacie nt. kapturnic z kafua ale wolę się upewnić Dziękuję za odpowiedź. Tutaj masz asortyment duńskiego producenta który zaopatruje sieć sklepów Kaufland. Dopasuj sobie wyglądem i wszystko jasne. http://www.lammehave.dk/sarracenia/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoRn-ik Napisano 1 Sierpnia 2016 Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Witam, jakiś czas temu dostałam taką oto kapturnicę jako gratisa. Czy ktoś może orientuje się, co to za krzyżówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam może ktoś pomóc. Kupiłem kapturnice w Aldi. Sądzę że to sarracenia leucophylla x psittacina ale nie mam pewności. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Albo leucophylla x psittacina - aka sarracenia x 'Scarlett Belle', albo rubra x psittacina - aka sarracenia x gilpinii Tak jak piszesz, na 100% ma w sobie psittacine, a co było drugie to nie wiem Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi