StachuRosja Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Albo leucophylla x psittacina - aka sarracenia x 'Scarlett Belle', albo rubra x psittacina - aka sarracenia x gilpinii Tak jak piszesz, na 100% ma w sobie psittacine, a co było drugie to nie wiem Wyszukałem zdj i chyba najlepiej pasuje sarracenia x 'Scarlett Belle roślinę trzymam w słońcu i delikatnie na czerwony zaczęła się wybarwiać Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Może ktoś będzie w stanie pomóc mi w identyfikacji gatunku i podgatunku tej Kapturnicy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie jestem pewien ale chyba sarracenia alata Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Sarracenia flava jest widoczna daleko w tyle. Pytam o roślinę na pierwszym planie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Poprawione ale jak pisze nie jestem pewien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Może ktoś będzie w stanie pomóc mi w identyfikacji gatunku i podgatunku tej Kapturnicy? Jest to Sarracenia alata na bank, ale co do podgatunku lub odmiany to wątpię żeby ktoś wiedział Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Pytanie pojawiło się gdyż ktoś mi zasugerował że jest to właśnie S. alata (var. alata jak sądzę), ale kupiłem jako S. rubra ssp. wherryi 'Yellow Flower', więc wolałem się jeszcze podpytać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Liść jest zbyt młody lub mało "kształtny" żeby jednoznacznie stwierdzić, tym bardziej, że i alata i rubra mogą mieć w tym okresie zbliżone wyglądem liście. Skoro ma to być jeden z dwóch wymienionych gatunków to poczekaj na jesienne liście, a rozwieje to wątpliwości lub przynajmniej zmniejszy ryzyko popełnienia błędu przy identyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Patrząc na żyłkowania, skłaniam się ku alacie. Żyłki są pionowe i mało rozgałęziające się. U rubry rozgałęziają się dużo bardziej. Ale masz rację, zapewne powrócimy do tematu za miesiąc/półtora, jeśli będę miał jeszcze wątpliwości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Rubry są przecież bardzo różnorodne - tu masz o mało rozgałęzionym, pionowym unerwieniu: http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2008/mallo...mages/Field.jpg A skoro kupiłeś jako rubra, to pozostaje zadać sobie pytanie - czy sprzedawca wiedział co sprzedaje, czy też domniemywał? Wolałbym nigdy nie kupić np. purpurea gdy chciałem leucophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Rubry są przecież bardzo różnorodne - tu masz o mało rozgałęzionym, pionowym unerwieniu: http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2008/mallo...mages/Field.jpg A skoro kupiłeś jako rubra, to pozostaje zadać sobie pytanie - czy sprzedawca wiedział co sprzedaje, czy też domniemywał? Wolałbym nigdy nie kupić np. purpurea gdy chciałem leucophylla Oczywiście, masz rację. Są też i alaty o bardziej skomplikowanym unerwieniu. Jak pojawią się jesienne liście i kwiat wiosną, to będzie można coś więcej stwierdzić. Dlatego też użyłem określenia 'skłaniam się' A co do sprzedawcy, to nie bardzo miał pojęcie (między innymi dlatego, że wszystkie były bez liści). To czego był pewien sprzedał tanio, a to czego nie był pewien to dostałem za darmo (w tym omawianą kapturnice). Tak czy inaczej wyszedłem na tym dobrze Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 No i zagadka rozwiązana. Sprzedający po prostu źle podpisał rośliny. To będzie SA009 S.alata Angelina County Texas - Wygląda identycznie jak na zdjęciach, a w zamówieniu też się taka była, więc to na pewno to. Teraz tylko wciąż nie wiem, która to S. rubra ssp. wherryi 'Yellow Flower'. Żadna mi do tej nie pasuje, być może jej nie wysłał (w sumie i tak miała być gratis). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarniak92 Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Witam Kupiłem dzisiaj kapturnicę w Obi. Chyba trafiłem na świeżą dostawę bo roślinka w bardzo dobrym stanie. Niestety nie było opisu gatunku, wydaje mi się że jest to rubra ale może ktoś potwierdzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie jest to na pewno żaden konkretny gatunek Chyba, że uznajesz gatunek S. x 'marketowe cuś' Widać tam rodziców od S. leucophylli i S. alaty - z jakimś możliwym małym dodatkiem rubry dawno, dawno temu;) Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Witam pokazywałem już tą roślinę w temacie mini torfowisko ale tutaj pytam. Co to za odmiana. Wydaje mi się że ma w sobie S. minor (że jest hybrydą S. minor + ?). Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi