Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Albo leucophylla x psittacina - aka sarracenia x 'Scarlett Belle',

albo rubra x psittacina - aka sarracenia x gilpinii

Tak jak piszesz, na 100% ma w sobie psittacine, a co było drugie to nie wiem :P

Wyszukałem zdj i chyba najlepiej pasuje sarracenia x 'Scarlett Belle roślinę trzymam w słońcu i delikatnie na czerwony zaczęła się wybarwiać

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Może ktoś będzie w stanie pomóc mi w identyfikacji gatunku i podgatunku tej Kapturnicy? :)

qtuBv0Q.jpg

Jest to Sarracenia alata na bank, ale co do podgatunku lub odmiany to wątpię żeby ktoś wiedział

Edytowane przez Drapieżnik2000
Odnośnik do odpowiedzi

Liść jest zbyt młody lub mało "kształtny" żeby jednoznacznie stwierdzić, tym bardziej, że i alata i rubra mogą mieć w tym okresie zbliżone wyglądem liście. Skoro ma to być jeden z dwóch wymienionych gatunków to poczekaj na jesienne liście, a rozwieje to wątpliwości lub przynajmniej zmniejszy ryzyko popełnienia błędu przy identyfikacji.

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na żyłkowania, skłaniam się ku alacie. Żyłki są pionowe i mało rozgałęziające się. U rubry rozgałęziają się dużo bardziej. Ale masz rację, zapewne powrócimy do tematu za miesiąc/półtora, jeśli będę miał jeszcze wątpliwości ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Rubry są przecież bardzo różnorodne - tu masz o mało rozgałęzionym, pionowym unerwieniu:

http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2008/mallo...mages/Field.jpg

A skoro kupiłeś jako rubra, to pozostaje zadać sobie pytanie - czy sprzedawca wiedział co sprzedaje, czy też domniemywał? Wolałbym nigdy nie kupić np. purpurea gdy chciałem leucophylla ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Rubry są przecież bardzo różnorodne - tu masz o mało rozgałęzionym, pionowym unerwieniu:

http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2008/mallo...mages/Field.jpg

A skoro kupiłeś jako rubra, to pozostaje zadać sobie pytanie - czy sprzedawca wiedział co sprzedaje, czy też domniemywał? Wolałbym nigdy nie kupić np. purpurea gdy chciałem leucophylla ;)

Oczywiście, masz rację. Są też i alaty o bardziej skomplikowanym unerwieniu. Jak pojawią się jesienne liście i kwiat wiosną, to będzie można coś więcej stwierdzić. Dlatego też użyłem określenia 'skłaniam się' :)

A co do sprzedawcy, to nie bardzo miał pojęcie (między innymi dlatego, że wszystkie były bez liści). To czego był pewien sprzedał tanio, a to czego nie był pewien to dostałem za darmo (w tym omawianą kapturnice). Tak czy inaczej wyszedłem na tym dobrze :)

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

No i zagadka rozwiązana. Sprzedający po prostu źle podpisał rośliny.

To będzie SA009 S.alata Angelina County Texas - Wygląda identycznie jak na zdjęciach, a w zamówieniu też się taka była, więc to na pewno to.

Teraz tylko wciąż nie wiem, która to S. rubra ssp. wherryi 'Yellow Flower'. Żadna mi do tej nie pasuje, być może jej nie wysłał (w sumie i tak miała być gratis).

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Witam

Kupiłem dzisiaj kapturnicę w Obi. Chyba trafiłem na świeżą dostawę bo roślinka w bardzo dobrym stanie. Niestety nie było opisu gatunku, wydaje mi się że jest to rubra ale może ktoś potwierdzić?

61b90478a7aa5a43med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to na pewno żaden konkretny gatunek ;)

Chyba, że uznajesz gatunek S. x 'marketowe cuś'

Widać tam rodziców od S. leucophylli i S. alaty - z jakimś możliwym małym dodatkiem rubry dawno, dawno temu;)

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Witam pokazywałem już tą roślinę w temacie mini torfowisko ale tutaj pytam. Co to za odmiana. Wydaje mi się że ma w sobie S. minor (że jest hybrydą S. minor + ?).

Pozdrawiam

post-6918-1494162773_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi