Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A miałem nie kupować :-)

I wcale nie jet to tak jak u Was że mam coraz więcej :rotfl:

Proszę o łypnięcie okiem i info co to za kłopoty sobie zanabyłem :-)

0b5e3362cee0e1d2gen.jpg

9e9428224fce5f5agen.jpg

Zdaje się że można ją nazwać S. rubra "hybride".

Edytowane przez MaciekMM
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Poproszę o identyfikację dwóch kapturnic. Zakupiłam je w Tesco, niestety nie było informacji jaki to rodzaj :( Od razu przesadziłam je do nowego podłoża torf - perlit 1:1.

post-7626-1501653599_thumb.jpg

post-7626-1501653607_thumb.jpg

Edytowane przez Kasiek
Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o identyfikację dwóch kapturnic. Zakupiłam je w Tesco, niestety nie było informacji jaki to rodzaj :( Od razu przesadziłam je do nowego podłoża torf - perlit 1:1.

post-7626-1501653599_thumb.jpg

post-7626-1501653607_thumb.jpg

Pierwsza kapturnica to S. purpurea ssp. venosa. Druga to jakaś krzyżówka, której dokładnej nazwy obecnie nie da się określić. Może jak podrośnie to będzie można coś więcej o niej powiedzieć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Taki kapturek z tesco :) . Poprosze o identyfikację. A. I z jej kapturów nieziemsko capi, z dzbaneczników ani innych roślin nie ma w ogóle zapachu, a jak sie stanie nad nią to dostaje się mdłości. Jak się pozbyć takiego zapachu?

post-7671-1502382680_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś purpurowa lub jej krzyżówka - jeśli będzie miała żółte/białe kwiaty to może to być purpurea f. heterophylla, ale fakt, że zdobyłeś ją w markecie wskazuje raczej na krzyzowkę lub niewybarwioną purpurową ;)

Zapach pochodzi z resztek rozkładających się owadów na dnie kielichów.

Nic z tym nie zrobisz, rada jest jedna - nie nachylaj się nad nimi xD

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, jestem prawie pewny, że to nie purpurowa, bo wszystkie w tesco takie były, a w auchanie rok temu sprzedawali ładnie wybarwione, więc u tego hodowcy (o ile to ten sam) jest światełko :) . Jakoś swąd przeżyje (chociaż moje inne kapturki, które padły przez kiepskie zimowanie nie dawały aż tak czadu :D ).

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Witam, byłam niedawno na festiwalu roślin owadożernych i udało mi się upolować dwie roślinki: dzbanecznika i kapturnicę. Niestety rośliny nie były podpisane, a w tym całym zamieszaniu zapomniałam się zapytać o dokładne nazwy. Dlatego proszę o identyfikację. Nie jestem pewna, ale myślę, że to sarracenia leucophylla. Mam rację?

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, byłam niedawno na festiwalu roślin owadożernych i udało mi się upolować dwie roślinki: dzbanecznika i kapturnicę. Niestety rośliny nie były podpisane, a w tym całym zamieszaniu zapomniałam się zapytać o dokładne nazwy. Dlatego proszę o identyfikację. Nie jestem pewna, ale myślę, że to sarracenia leucophylla. Mam rację?

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Twoja roślina nie jest czystą leucophyllą. Pochodzi ona z masowej produkcji i najczęściej ludzie nazywają ją S. leucophylla 'Hybride'. Poniżej masz link do firmy, z której najprawdopodobniej pochodzi i jej opis

http://carniflora.nl/assortiment/sarracenia-leucophylla.html

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja roślina nie jest czystą leucophyllą. Pochodzi ona z masowej produkcji i najczęściej ludzie nazywają ją S. leucophylla 'Hybride'. Poniżej masz link do firmy, z której najprawdopodobniej pochodzi i jej opis

http://carniflora.nl/assortiment/sarracenia-leucophylla.html

Jeśli chodzi o firmę z której pochodzi to raczej roraima. Bo to oni organizowali festiwal i to do nich należało największe stoisko (nieliczne inne stoiska miały inne rośliny, niemięsożerne) chyba, że sprowadzali roślinki z innych firm.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o firmę z której pochodzi to raczej roraima. Bo to oni organizowali festiwal i to do nich należało największe stoisko (nieliczne inne stoiska miały inne rośliny, niemięsożerne) chyba, że sprowadzali roślinki z innych firm.

Roraima jest tylko pośrednikiem i prawie wszystkie rosliny, które sprzedaje jest sprowadzana od zagranicznych producentów. W ten sposób można osiągnąć dość wysokie zyski minimalnym nakładem pracy i czasu.

Rośliny te są rozmnażane przez invitro w tysiącach egzemplarzy. W przypadku kapturnic są to prawie zawsze krzyżówki, ponieważ szybko rosną i się dzielą.

Odnośnik do odpowiedzi