Mucharapapa Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Czy wie ktoś co to może być za gatunek ? I jak się nim zajmować bo wydaje mi się że w dzbankach nie ma cieczy trawiennej, ale pewien nie jestem, został kupiony w OBI. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mucharapapa Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Czy to jest kapturnica papuzia ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 To S. 'Scarlett Belle'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 8 Czerwca 2017 Share Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) A miałem nie kupować :-) I wcale nie jet to tak jak u Was że mam coraz więcej Proszę o łypnięcie okiem i info co to za kłopoty sobie zanabyłem :-) Zdaje się że można ją nazwać S. rubra "hybride". Edytowane 9 Czerwca 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasiek Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Poproszę o identyfikację dwóch kapturnic. Zakupiłam je w Tesco, niestety nie było informacji jaki to rodzaj Od razu przesadziłam je do nowego podłoża torf - perlit 1:1. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Kasiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Poproszę o identyfikację dwóch kapturnic. Zakupiłam je w Tesco, niestety nie było informacji jaki to rodzaj Od razu przesadziłam je do nowego podłoża torf - perlit 1:1. Pierwsza kapturnica to S. purpurea ssp. venosa. Druga to jakaś krzyżówka, której dokładnej nazwy obecnie nie da się określić. Może jak podrośnie to będzie można coś więcej o niej powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych321 Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Taki kapturek z tesco . Poprosze o identyfikację. A. I z jej kapturów nieziemsko capi, z dzbaneczników ani innych roślin nie ma w ogóle zapachu, a jak sie stanie nad nią to dostaje się mdłości. Jak się pozbyć takiego zapachu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Jakaś purpurowa lub jej krzyżówka - jeśli będzie miała żółte/białe kwiaty to może to być purpurea f. heterophylla, ale fakt, że zdobyłeś ją w markecie wskazuje raczej na krzyzowkę lub niewybarwioną purpurową Zapach pochodzi z resztek rozkładających się owadów na dnie kielichów. Nic z tym nie zrobisz, rada jest jedna - nie nachylaj się nad nimi xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych321 Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Dzięki, jestem prawie pewny, że to nie purpurowa, bo wszystkie w tesco takie były, a w auchanie rok temu sprzedawali ładnie wybarwione, więc u tego hodowcy (o ile to ten sam) jest światełko . Jakoś swąd przeżyje (chociaż moje inne kapturki, które padły przez kiepskie zimowanie nie dawały aż tak czadu ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flloo Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 Co to za kapturnica? Mogę ją zostawić w tym podłożu na zimę czy muszę przesadzić? Kupiłam w Kauflandzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 Sarracenia purpurea. Może zostać w tym podłożu na zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chizuruu Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Witam, byłam niedawno na festiwalu roślin owadożernych i udało mi się upolować dwie roślinki: dzbanecznika i kapturnicę. Niestety rośliny nie były podpisane, a w tym całym zamieszaniu zapomniałam się zapytać o dokładne nazwy. Dlatego proszę o identyfikację. Nie jestem pewna, ale myślę, że to sarracenia leucophylla. Mam rację? Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Witam, byłam niedawno na festiwalu roślin owadożernych i udało mi się upolować dwie roślinki: dzbanecznika i kapturnicę. Niestety rośliny nie były podpisane, a w tym całym zamieszaniu zapomniałam się zapytać o dokładne nazwy. Dlatego proszę o identyfikację. Nie jestem pewna, ale myślę, że to sarracenia leucophylla. Mam rację? Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Twoja roślina nie jest czystą leucophyllą. Pochodzi ona z masowej produkcji i najczęściej ludzie nazywają ją S. leucophylla 'Hybride'. Poniżej masz link do firmy, z której najprawdopodobniej pochodzi i jej opis http://carniflora.nl/assortiment/sarracenia-leucophylla.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chizuruu Napisano 4 Października 2017 Share Napisano 4 Października 2017 Twoja roślina nie jest czystą leucophyllą. Pochodzi ona z masowej produkcji i najczęściej ludzie nazywają ją S. leucophylla 'Hybride'. Poniżej masz link do firmy, z której najprawdopodobniej pochodzi i jej opis http://carniflora.nl/assortiment/sarracenia-leucophylla.html Jeśli chodzi o firmę z której pochodzi to raczej roraima. Bo to oni organizowali festiwal i to do nich należało największe stoisko (nieliczne inne stoiska miały inne rośliny, niemięsożerne) chyba, że sprowadzali roślinki z innych firm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Jeśli chodzi o firmę z której pochodzi to raczej roraima. Bo to oni organizowali festiwal i to do nich należało największe stoisko (nieliczne inne stoiska miały inne rośliny, niemięsożerne) chyba, że sprowadzali roślinki z innych firm. Roraima jest tylko pośrednikiem i prawie wszystkie rosliny, które sprzedaje jest sprowadzana od zagranicznych producentów. W ten sposób można osiągnąć dość wysokie zyski minimalnym nakładem pracy i czasu. Rośliny te są rozmnażane przez invitro w tysiącach egzemplarzy. W przypadku kapturnic są to prawie zawsze krzyżówki, ponieważ szybko rosną i się dzielą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi