Chizuruu Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Roraima jest tylko pośrednikiem i prawie wszystkie rosliny, które sprzedaje jest sprowadzana od zagranicznych producentów. W ten sposób można osiągnąć dość wysokie zyski minimalnym nakładem pracy i czasu. Rośliny te są rozmnażane przez invitro w tysiącach egzemplarzy. W przypadku kapturnic są to prawie zawsze krzyżówki, ponieważ szybko rosną i się dzielą. Nie wiedziałam. Jestem nowa w tych tematach, dopiero zaczynam przygodę z owadożerami. Dziękuję ślicznie za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Czy to mogłaby być S. 'Juthatip soper' ? A jeśli nie to czy ktoś miałby jakiś pomysł co to? Kupiona w Carnisanie jako 'ta z dużą ilością białego" Aż nie chce mi się wierzyć, że jakaś marketówka czy holenderska krzyżówka mogłaby tak ładnie się wybarwiać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 Zdjęcie słabej jakości (jak trzeba będzie zrobię lepsze w dzień). Jaki to rodzaj kapturnicy? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za wysyp tematów - sporo z tych roślin dostałem i niestety nie były podpisane. Jednak staram się zachować porządek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 5 Grudnia 2017 Share Napisano 5 Grudnia 2017 Tu myślę, że by się przydało lepszej jakości zdjęcie i bardziej górnych części roślin, na dole wszystkie wyglądają podobnie (przynajmniej te wysokie). Pewnie będzie to Sarracenia leucophylla, Sarracenia flava. Chyba że jakiś forumowicz rozpozna bez dodatkowego zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Tu myślę, że by się przydało lepszej jakości zdjęcie i bardziej górnych części roślin, na dole wszystkie wyglądają podobnie (przynajmniej te wysokie). Pewnie będzie to Sarracenia leucophylla, Sarracenia flava. Chyba że jakiś forumowicz rozpozna bez dodatkowego zdjęcia. Lepsze zdjęcie Jak trzeba będzie lepsze zdjęcie płapek to dajcie znać - niestety aktualnie nie mam swojej lustrzanki pod ręką... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Szkoda trochę, że owadożerne liście już wysuszyły sobie końcówki, ale wygląda podobnie do marketowej Sarracenii 'Farnhamii', przynajmniej prawie tak samo wyglądała moja, kiedy ratowałem ją od śmierci w Auchan pewnego razu. Może jeszcze ktoś potwierdzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbaciarz Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Szkoda trochę, że owadożerne liście już wysuszyły sobie końcówki, ale wygląda podobnie do marketowej Sarracenii 'Farnhamii', przynajmniej prawie tak samo wyglądała moja, kiedy ratowałem ją od śmierci w Auchan pewnego razu. Może jeszcze ktoś potwierdzi. Próbuję ją ratować, ale właśnie chyba jedyna z moich owadożernych która tak miernie wygląda... Mam nadzięję, że jeszcze odżyje.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 10 Grudnia 2017 Share Napisano 10 Grudnia 2017 Idzie zima, kapturnice też muszą pospać, teraz myślę, że nie ma co oczekiwać cudów odnośnie wyglądu (mało światła i zimno), na wiosnę wszystko odżyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Kapturnica wygląda bardzo normalnie biorąc pod uwagę porę roku. Identyfikacja na tę chwilę jest jednak niemożliwa. Należy poczekać z tym do wiosny / lata pod warunkiem zapewnienia roślinie silnie nasłonecznionego stanowiska. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 24 Marca 2018 Share Napisano 24 Marca 2018 Witam, wczoraj zakupiłem nową kapturnice, ale niestety nie wiem co to za krzyżówka. Proszę o pomoc w jej identyfikacji i od razu z góry dziękuje. Jeżeli będą potrzebne lepsze zdjęcia to wstawię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 24 Marca 2018 Share Napisano 24 Marca 2018 Moim zdaniem to S. Eva Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Prośba o identyfikację Sarracenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Najpewniej jest to marketowa krzyżówka - nie da się dokładnie określić kim byli rodzice. Jednak na pewno w przeszłości S. leucophylla miała dosyć duży wkład w robotę Edytowane 5 Czerwca 2018 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darsh85 Napisano 30 Czerwca 2018 Share Napisano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Dzien dobry, Nie jestem Polakiem więc prosze wybaczyć mój polski Mam kilka mięsożerne rośliny w mini bagno ale kolega dałeś mi kapturnica z Leroy Merlin w bardzo dobra stan. czy ktoś wie co to jest? Edytowane 30 Czerwca 2018 przez Darsh85 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darlington Napisano 1 Lipca 2018 Share Napisano 1 Lipca 2018 Mi wygląda na sarracenia barbapappa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi