Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Roraima jest tylko pośrednikiem i prawie wszystkie rosliny, które sprzedaje jest sprowadzana od zagranicznych producentów. W ten sposób można osiągnąć dość wysokie zyski minimalnym nakładem pracy i czasu.

Rośliny te są rozmnażane przez invitro w tysiącach egzemplarzy. W przypadku kapturnic są to prawie zawsze krzyżówki, ponieważ szybko rosną i się dzielą.

Nie wiedziałam. Jestem nowa w tych tematach, dopiero zaczynam przygodę z owadożerami. Dziękuję ślicznie za pomoc :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Czy to mogłaby być S. 'Juthatip soper' ?

A jeśli nie to czy ktoś miałby jakiś pomysł co to?

Kupiona w Carnisanie jako 'ta z dużą ilością białego" :D

Aż nie chce mi się wierzyć, że jakaś marketówka czy holenderska krzyżówka mogłaby tak ładnie się wybarwiać... ;)

post-6980-1507480122_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Zdjęcie słabej jakości (jak trzeba będzie zrobię lepsze w dzień). Jaki to rodzaj kapturnicy? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za wysyp tematów - sporo z tych roślin dostałem i niestety nie były podpisane. Jednak staram się zachować porządek ;)

post-7753-1512415604_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tu myślę, że by się przydało lepszej jakości zdjęcie i bardziej górnych części roślin, na dole wszystkie wyglądają podobnie (przynajmniej te wysokie). Pewnie będzie to Sarracenia leucophylla, Sarracenia flava.

Chyba że jakiś forumowicz rozpozna bez dodatkowego zdjęcia. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tu myślę, że by się przydało lepszej jakości zdjęcie i bardziej górnych części roślin, na dole wszystkie wyglądają podobnie (przynajmniej te wysokie). Pewnie będzie to Sarracenia leucophylla, Sarracenia flava.

Chyba że jakiś forumowicz rozpozna bez dodatkowego zdjęcia. ;)

Lepsze zdjęcie ;) Jak trzeba będzie lepsze zdjęcie płapek to dajcie znać - niestety aktualnie nie mam swojej lustrzanki pod ręką...

post-7753-1512916103_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda trochę, że owadożerne liście już wysuszyły sobie końcówki, ale wygląda podobnie do marketowej Sarracenii 'Farnhamii', przynajmniej prawie tak samo wyglądała moja, kiedy ratowałem ją od śmierci w Auchan pewnego razu. :)

Może jeszcze ktoś potwierdzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda trochę, że owadożerne liście już wysuszyły sobie końcówki, ale wygląda podobnie do marketowej Sarracenii 'Farnhamii', przynajmniej prawie tak samo wyglądała moja, kiedy ratowałem ją od śmierci w Auchan pewnego razu. :)

Może jeszcze ktoś potwierdzi.

Próbuję ją ratować, ale właśnie chyba jedyna z moich owadożernych która tak miernie wygląda... Mam nadzięję, że jeszcze odżyje....

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica wygląda bardzo normalnie biorąc pod uwagę porę roku. Identyfikacja na tę chwilę jest jednak niemożliwa. Należy poczekać z tym do wiosny / lata pod warunkiem zapewnienia roślinie silnie nasłonecznionego stanowiska.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

Dzien dobry,

Nie jestem Polakiem więc prosze wybaczyć mój polski ;)

Mam kilka mięsożerne rośliny w mini bagno ale kolega dałeś mi kapturnica z Leroy Merlin w bardzo dobra stan.

czy ktoś wie co to jest?

post-7871-1530386174_thumb.jpg

Edytowane przez Darsh85
Odnośnik do odpowiedzi