Darsh85 Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Mi wygląda na sarracenia barbapappa Dziekuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 To i ja wtrącę parę zdjęć - podczas przesadzania niektórych kapturnic zagubiłem kartoniki z opisami, a od zimy zdążyło mi wylecieć z głowy. Sarracenia 'Farnhamii'? Sarracenia 'Smoorie'? Sarracenia 'Eva'? Czy może jeszcze inne są to okazy? Będę wdzięczy za pomoc! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Dosyłam zdjęcia w trochę lepszym oświetleniu. Ktoś może pomóc w identyfikacji? Będę bardzo wdzięczny. Kapturnica 1: Kapturnica 2: Kapturnica 3: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
negruska Napisano 9 Września 2018 Share Napisano 9 Września 2018 Proszę wrzucać zdjęcia kapturnic, które chce się zidentyfikować. Nie jestem pewna co do gatunku mojej kapturnicy. Czy jest to sarracenia alata czy może jakaś inna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperzki Napisano 27 Września 2018 Share Napisano 27 Września 2018 Witam, mam prośbę o weryfikację kapturów (wiem, że są w okropnym stanie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 27 Września 2018 Share Napisano 27 Września 2018 1 to purpurowa hybryda,reszta jak się wybarwi to będzie większe prawdopodobieństwo trafienia w odmianę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Triglav Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 (edytowane) ! Edytowane 14 Lipca 2019 przez Triglav Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 30 Września 2018 Share Napisano 30 Września 2018 Pierwsza to nie kapturnica tylko heliamfora hetrodoxa i nie wymaga zimowania.Druga to Kapturnica purpurowa,wymagająca zimowania , temperatura max.10 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 1 Października 2018 Share Napisano 1 Października 2018 Pierwsza to nie kapturnica tylko heliamfora hetrodoxa i nie wymaga zimowania.Druga to Kapturnica purpurowa,wymagająca zimowania , temperatura max.10 stopni. Pierwsza roślina to zdecydowanie nie H. heterodoxa, a najpewniej popularna krzyżówka H. heterodoxa x minor, nazywana też H. x midoxa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quczak Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 Uprzejmie proszę o identyfikację - znalazłem zmarniałego biedulka w jednym z supermarketów - udało mi się go odratować choć niestety był tak czuły na słońce, że stare kielichy się popaliły;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 30 Czerwca 2019 Share Napisano 30 Czerwca 2019 Uprzejmie proszę o identyfikację - znalazłem zmarniałego biedulka w jednym z supermarketów - udało mi się go odratować choć niestety był tak czuły na słońce, że stare kielichy się popaliły;/ Ta roślina nie jest na ten moment możliwa do zidentyfikowania, a wątpliwe czy w ogóle da się ją zidentyfikować ze 100% pewnością jako że to marketówka. Nie przejmuj się, że liście się przypaliły - trzymaj roślinę w pełnym słońcu, a kolejne będą już przystosowane do nowych warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz1717 Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 Dzień dobry Kupiłem kapturnice w biedronce. proszę o podpowiedź jaki to gatunek. Dlaczego owady nawet nie zbliżają się do roślinki? - wystawiłem ją parę razy na dwór i nic nie złapała. Proszę o pomoc Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja bym obstawiał S. 'Eva', ale specem od identyfikacji nie jestem . Edit: Po przespaniu się z problemem - chyba jednak nie 'Eva', za ciemne kielichy... Jakby wszystkie miała takie jak ten po prawej stronie zdjęcia, to prędzej . Jak Ptaah niżej napisał - zdecydowanie coś z S. purpurea w pochodzeniu, daje dość charakterystyczny kształt kapturków. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez Neodot Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Sierpnia 2019 Share Napisano 2 Sierpnia 2019 Dzień dobry Kupiłem kapturnice w biedronce. proszę o podpowiedź jaki to gatunek. Dlaczego owady nawet nie zbliżają się do roślinki? - wystawiłem ją parę razy na dwór i nic nie złapała. Proszę o pomoc Pozdrawiam Marketówek najlepiej nie próbować oznaczać, bo nie sposób mieć 100% pewność co do poprawności identyfikacji. Przypomina np. S. x chelsonii, ale niekoniecznie nią jest. W kwestii chwytania owadów podejrzewam, że przyczyna tkwi w genach gatunku S. purpurea, który jest marnym łowcą (większość marketówek taka będzie, bo domieszka S. purpurea daje bardziej zwarte rośliny z trwalszymi liśćmi). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz1717 Napisano 2 Sierpnia 2019 Share Napisano 2 Sierpnia 2019 Marketówek najlepiej nie próbować oznaczać, bo nie sposób mieć 100% pewność co do poprawności identyfikacji. Przypomina np. S. x chelsonii, ale niekoniecznie nią jest. W kwestii chwytania owadów podejrzewam, że przyczyna tkwi w genach gatunku S. purpurea, który jest marnym łowcą (większość marketówek taka będzie, bo domieszka S. purpurea daje bardziej zwarte rośliny z trwalszymi liśćmi). Czy powinienem wlewać wodę do kielichów? Mam się liczyć z tym że ona nigdy nic nie złapie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi