Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

To i ja wtrącę parę zdjęć - podczas przesadzania niektórych kapturnic zagubiłem kartoniki z opisami, a od zimy zdążyło mi wylecieć z głowy. :)

Sarracenia 'Farnhamii'?

post-7672-1532974994_thumb.jpg

Sarracenia 'Smoorie'?

post-7672-1532975039_thumb.jpg

Sarracenia 'Eva'?

post-7672-1532975278_thumb.jpg

Czy może jeszcze inne są to okazy? Będę wdzięczy za pomoc!

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Pierwsza to nie kapturnica tylko heliamfora hetrodoxa i nie wymaga zimowania.Druga to Kapturnica purpurowa,wymagająca zimowania , temperatura max.10 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza to nie kapturnica tylko heliamfora hetrodoxa i nie wymaga zimowania.Druga to Kapturnica purpurowa,wymagająca zimowania , temperatura max.10 stopni.

Pierwsza roślina to zdecydowanie nie H. heterodoxa, a najpewniej popularna krzyżówka H. heterodoxa x minor, nazywana też H. x midoxa.

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

Uprzejmie proszę o identyfikację - znalazłem zmarniałego biedulka w jednym z supermarketów - udało mi się go odratować choć niestety był tak czuły na słońce, że stare kielichy się popaliły;/

post-8088-1561917404_thumb.jpg

post-8088-1561917413_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzejmie proszę o identyfikację - znalazłem zmarniałego biedulka w jednym z supermarketów - udało mi się go odratować choć niestety był tak czuły na słońce, że stare kielichy się popaliły;/

Ta roślina nie jest na ten moment możliwa do zidentyfikowania, a wątpliwe czy w ogóle da się ją zidentyfikować ze 100% pewnością jako że to marketówka. Nie przejmuj się, że liście się przypaliły - trzymaj roślinę w pełnym słońcu, a kolejne będą już przystosowane do nowych warunków.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

post-8121-1564687026_thumb.jpg

Dzień dobry

Kupiłem kapturnice w biedronce. proszę o podpowiedź jaki to gatunek. Dlaczego owady nawet nie zbliżają się do roślinki? - wystawiłem ją parę razy na dwór i nic nie złapała.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał S. 'Eva', ale specem od identyfikacji nie jestem ;).

Edit: Po przespaniu się z problemem ;) - chyba jednak nie 'Eva', za ciemne kielichy... Jakby wszystkie miała takie jak ten po prawej stronie zdjęcia, to prędzej ;). Jak Ptaah niżej napisał - zdecydowanie coś z S. purpurea w pochodzeniu, daje dość charakterystyczny kształt kapturków.

Edytowane przez Neodot
Odnośnik do odpowiedzi

post-8121-1564687026_thumb.jpg

Dzień dobry

Kupiłem kapturnice w biedronce. proszę o podpowiedź jaki to gatunek. Dlaczego owady nawet nie zbliżają się do roślinki? - wystawiłem ją parę razy na dwór i nic nie złapała.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Marketówek najlepiej nie próbować oznaczać, bo nie sposób mieć 100% pewność co do poprawności identyfikacji. Przypomina np. S. x chelsonii, ale niekoniecznie nią jest.

W kwestii chwytania owadów podejrzewam, że przyczyna tkwi w genach gatunku S. purpurea, który jest marnym łowcą (większość marketówek taka będzie, bo domieszka S. purpurea daje bardziej zwarte rośliny z trwalszymi liśćmi).

Odnośnik do odpowiedzi

Marketówek najlepiej nie próbować oznaczać, bo nie sposób mieć 100% pewność co do poprawności identyfikacji. Przypomina np. S. x chelsonii, ale niekoniecznie nią jest.

W kwestii chwytania owadów podejrzewam, że przyczyna tkwi w genach gatunku S. purpurea, który jest marnym łowcą (większość marketówek taka będzie, bo domieszka S. purpurea daje bardziej zwarte rośliny z trwalszymi liśćmi).

Czy powinienem wlewać wodę do kielichów? Mam się liczyć z tym że ona nigdy nic nie złapie?

Odnośnik do odpowiedzi