Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 lata temu kupilem od uzytkownika "capensi" kapturnice

Sarracenia flava var. rugelii x leucophylla

Wczoraj w galerii capensi-ego trafilem na zdjecia tej wlasnie kapturnicy i wyglada inaczej.

Co wy sadzicie ?

Na 1 zdjeciu roslina capensi dalej moja

post-3667-1565189241_thumb.jpg

post-3667-1565189294_thumb.jpg

post-3667-1565189389_thumb.jpg

Edytowane przez killer_88
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam

2 lata temu kupilem od uzytkownika "capensi" kapturnice

Sarracenia flava var. rugelii x leucophylla

Wczoraj w galerii capensi-ego trafilem na zdjecia tej wlasnie kapturnicy i wyglada inaczej.

Co wy sadzicie ?

Na 1 zdjeciu roslina capensi dalej moja

Ta pierwsza to S. X 'Moorei' clon od Davida Svarca. Drugą kupiłem jako flava var. rugelii x leucophylla jak dobrze pamiętam z carnisany.

Nie pamiętam, żebym gdzieś na zdjęciu podpisywał tą pierwszą konkretnie jako ten drugi klon, jeśli tak to mój błąd. Poza tym różnorodność roślin w nawet takiej samej krzyżówce jest nieskończona i każda roślina z nasiona będzie inna. Identyczne mogą być tylko dwie rośliny rozmnożone wegetatywnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specem od rozpoznawania roślin, ale te mi wyglądają dość podobnie. Mogą się różnić zarówno warunkami (inna ilość światła, owadów, wody, inne podłoże, inna pora roku), jak i genetyką. Jeśli ktoś ma rodzeństwo nie będące jednojajowym bliźniakiem, to wie, jak bardzo rożne mogą być efekty tej samej "krzyżówki" (a tu i tak mamy do czynienia z tymi samymi osobnikami, a określenie "flava var. rugelii x leucophylla" określa tylko gatunek... to tak, jakby narzekać, że skrzyżowanie dwóch par koń x osioł daje muły, które nie są sobowtórami ;) ). Dla pocieszenia - S. leucophylla daje najlepsze (najbardziej efektownie wybarwione) kielichy dopiero jesienią, więc być może wszystko jeszcze przed Tobą :).

Edytowane przez Neodot
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...

Witam,

Jakiś czas temu dostałem od narzeczonej kapturnicę, która wbrew moim oczekiwaniom dość bujnie zaczęła rosnąć na moim oknie, zachęcony tym małym sukcesem na październikowym "ataku gigantów" w Krakowie zakupiłem kilka kolejnych kapturnic, z tym że przy kupnie nie dopytałem się o odmiany, stąd też mam do Was prośbę o pomoc w tym temacie, bo chciałbym trochę poczytać o tym jak dbać i zimować dane odmiany, a niestety próba identyfikacji mnie trochę przerosła.

Kapturnica prezent:

k0.jpg

Kapturnice kupione w Krakowie 1-5:

kk.jpg

Kapturnica 1:

k1.jpg

Kapturnica 2 (dla mnie wygląda podobnie jak ta prezentowa):

k2.jpg

Kapturnica 3:

k3.jpg

Kapturnica 4 (chyba leucophylla white-red?):

k4.jpg

Kapturnica 5 (również wygląda jak leucophylla white-red):

k5.jpg

Za pomoc z góry dziękuję!

Edytowane przez Romek1986
Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie: prezentowa może być np. x 'Mitchelliana' albo x 'Velvet', 1 wygląda na purpurea ssp. venosa, 2 - x 'Eva' albo x 'Fiona', 3 - x 'Barba' albo x 'Maron', 4 i 5 leucophylla. Ale nie jestem specem, tak porównuję z tymi, które mam lub znam ;).

Natomiast z dobrych wieści - zasadniczo wszystkie kapturnice mają właściwie identyczne wymagania odnośnie warunków hodowli i zimowania :).

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
  • 1 month later...

Cześć, również proszę o identyfikację:

Podejrzewam, że ten zdechlawy Biedronkowy nabytek to: S. 'Farnhamii', na ile moje podejrzenia są słuszne? Drugi nabytek, starszy o rok przebywania u mnie, to S. 'Leucophylla hybrid'. Podejrzewam, że jest to konkretnie S. 'Bella'.

2)

S. 'Bella'.jpg

S. 'Bella'2.jpg

S. 'Bella'3.jpg

S. 'Bella'4.jpg

1)

Sarracenia.jpg

sarracenia4.jpg

sarracenia5.jpg

sarracenia3.jpg

sarracenia2.jpg

Edytowane przez magmar
Odnośnik do odpowiedzi

@Pizmak83 pewnie już się dowiedziałeś ale dla pewności: sarracenia farnhammi

@magmar  1. nie jestem pewny, ale na 80 procent mogę powiedzieć że to Sarracenia leucophylla white red.

2. Niestety ciężko mi określić😔

Edytowane przez Darlingtoniak
Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Darlingtoniak napisał:

@magmar  1. nie jestem pewny, ale na 80 procent mogę powiedzieć że to Sarracenia leucophylla white red.

2. Niestety ciężko mi określić😔

Poznajesz takie różnice po sposobie wybarwiania się młodych liści?

Edytowane przez magmar
Odnośnik do odpowiedzi

@magmar  taką różnicę poznaję po tym że na górnej części kaptura są czerwono - białe plamy. Tak jak podkreśliłem we wcześniejszym poście nie jestem pewny w 100 procentach ponieważ są różne odmiany i hybrydy które wyglądają strasznie podobnie - tak jak w tym przypadku... Mam podobną kapturnicę (może taką samą) i jak się przez chwilę popatrzy to moja kapturnica ma te białe plamy duże tak jak twoja. Na wielu zdjęciach Kap. White Red białe plamy też wyglądają na większe, natomiast weźmy pod uwagę  że może to być złudzenie:).

Edytowane przez Darlingtoniak
Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Darlingtoniak napisał:

@magmar  taką różnicę poznaję po tym że na górnej części kaptura są czerwono - białe plamy. Tak jak podkreśliłem we wcześniejszym poście nie jestem pewny w 100 procentach ponieważ są różne odmiany i hybrydy które wyglądają strasznie podobnie - tak jak w tym przypadku... Mam podobną kapturnicę (może taką samą) i jak się przez chwilę popatrzy to moja kapturnica ma te białe plamy duże tak jak twoja. Na wielu zdjęciach Kap. White Red białe plamy też wyglądają na większe, natomiast weźmy pod uwagę  że może to być złudzenie:).

Jeżeli masz na myśli złudzenie, które czasami przydarza się zdjęciom, to zapewniam, że tu udało się uchwycić to jak roślina wygląda w rzeczywistości. Poprzyglądałam się zdjęciom S. 'White Red' i nie do końca pasuje kształt kaptura, jak również w większości u tych kultywarów dominuje barwa biała na liściach. Co byś powiedział o podobieństwie do S. 'Royal Red', w tym przypadku fenotypowo się wszystko zgadza (jeżeli chodzi o mnie)?

Odnośnik do odpowiedzi