Darlingtoniak Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 @magmar zwracam honor. Często mylą mi się nazwy kapturnic, a tu podobieństwo jest większe. W sumie to gdy dostałem kapturnice o której wspominałem to na stronce pisało "Sarracenia leucophylla White Red". A gdy porównam sobie kapturnice którą pokazałaś to wyglądały podobnie (rzekłbym że nawet identycznie) a opierałem się na nazwie z oferty... Pozdrawiam Janek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magmar Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 7 minut temu, Darlingtoniak napisał: @Darlingtoniak Gdyby nie twoja podpowiedź nie doszlibyśmy do pewnych wniosków🙃 Również pozdrawiam🙂 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bear Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Ponieważ postanowiłem zrobić czystki w ogrodzie, pora zidentyfikować wszystko by pozniej spełniało regulamin działu sprzedaży lub wymiany. Wrzucam link do drive z uwagi na limit forum i chęć zachowania jak największej rozdzielczości https://photos.app.goo.gl/JMrzQShYAXzERDi97 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darlingtoniak Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Na zdjęciu nr. 3 na 90% jest kapturnica Vogel. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kshakov Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Kolega sobie zakupił a ja nie jestem pewien to wole zapytać tutaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon221 Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 mi to przypomina sarracenie fiona ale mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Kilka dni temu kupiłem takie oto cudo za kilka złotych w supermarkecie: Na stronie producenta widnieje kilka kultywarów będących w ofercie, niestety na etykiecie nie było niczego poza łacińską nazwą Sarracenia. Patrząc po zdjęciach, waham się między Leucophylla, Farnhami a Stevensii. Pomożecie? Sarracenia – Gartneriet Lammehave Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Lipca 2021 Autor Share Napisano 13 Lipca 2021 Trudno powiedzieć, co to może być, roślina jest jeszcze młoda. Na pewno nie jest to czysta S. leucophylla, tylko jakiś jej mieszaniec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 8 Sierpnia 2021 Share Napisano 8 Sierpnia 2021 Podbijam, bo roślinka już trochę podrosła i nabrała kolorków. Wg mnie stevensii - co sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2021 Według mnie, trudno jest to ocenić, bo liczne mieszańce są do siebie podobne. Jeżeli roślina Ci się podoba, to uznaj ją za S. x hybrida i się nią ciesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miau Napisano 10 Sierpnia 2021 Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Przed zadaniem tego pytania tutaj napisałem do producenta. Dzisiaj odpisał. Jest to S. stevensii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 9 Września 2021 Share Napisano 9 Września 2021 Jaka to odmiana kapturnicy? Jak sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 18 Września 2021 Share Napisano 18 Września 2021 Ponawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 To jeden z bardzo wielu losowych marketowych mieszańców. Nie jest to mocno usystematyzowane. Na pewno nie jest to gatunek występujący w naturze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Chciałbym sobie zamówić podobną ale nie wiem jaką odmianę podoba mi się w niej, że nie jest cała zielona tylko u góry jest czerwona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi