Skocz do zawartości

Kapturnica - Identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Przede wszystkim zapewnij im większą ilość słońca, bo nie są w ogóle wybarwione.

Rób to stopniowo, jak masz możliwość- do ogrodu z nimi.

Dopiero po jakimś czasie będzie możliwa w miarę pewna identyfikacja.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem do końca pewien, ale pierwsza to omawiana nieco wcześniej w tym temacie S. 'Mitchelliana', a druga wygląda mi na jakąś krzyżówkę S. minor (mogę się mylić). Poczekaj, aż ktoś określi te gatunki dokładniej.

Miałem kapturnicę podobną do kapturnicy konopnika. Co to była za krzyżówka? Oto ona:

post-6056-1342266430_thumb.jpg

Proszę o identyfikację również tych kapturnic (przepraszam za złą jakość zdjęć):

1.

post-6056-1342266133_thumb.jpg

post-6056-1342266077_thumb.jpg

post-6056-1342266020_thumb.jpg

post-6056-1342266099_thumb.jpg

2.

post-6056-1342265304_thumb.jpg

post-6056-1342265366_thumb.jpg

post-6056-1342265242_thumb.jpg

post-6056-1342265277_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Owadożerne86Fan: ta z pierwszych czterech zdjęć wygląda mi na S. Farnhamii ;)

masiol90: dopiero je kupiłam, a w obi nie miały ani za wiele światła ani wody bo jak w domu potraktowałam je destylowaną, to wchłonięcie całego podstawka wody zajęło im 4 minuty ;) niemniej potwierdziły się moje przypuszczenia że pierwsza z nich to może być S. 'Mitchelliana'. Nie mam jednak bladego pojęcia czym jest druga :)

Odnośnik do odpowiedzi

la_ferrara

1 roslina to wspomniana wcześniej hybryda 'Mitchelliana' z holenderskiego Cresco (troszkę różnią się one od typowych 'Mitchellian', ale można je na upartego pod nie podciągnąć, na carnisanie opisaliśmy je chwilowo jako 'hybride typ 2' oto ich zdjęcie - http://carnisana.pl/files/products/DSC_0195.jpg )

2 roślina to hybryda rubry , może jest to rubra x minor , czyli 'Rehderi', ale najlepiej po prostu nazwać ją "rubra hybride" , również z Holandii - Cresco

owadożerne86fan

ta krzyżówka to również wydaje się to samo co wyżej - czyli "Mitchelliana" z Cresco

Natomiast roślina nr 1 to S. 'Farnhamii' , nr 2 to S. purpurea ssp venosa

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Uprzejma prośba o identyfikację kapturnic:

001.jpg

Pierwsza. Wiem, że to purpurea, ale zastanawiam się nad podgatunkiem. Venosa, czy ta druga?

002.jpg

Druga

Kupione w maju br. na wystawie w Ogrodzie Botanicznym UW w Warszawie, z Carnisany.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszej się zgadza, mieszanka S. 'Vogel', natomiast druga to inna holenderska mieszanka określana w naszym sklepie jako S. leucophylla Red Hybride - Juthatip Soper ma nieco szersze liście, młode liście mają jaśniejszy kolor.

A swoją droga, gratuluję pięknie wybarwionych roślin :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za identyfikację i gratulacje :)

Nie łatwiej było zapytać przy stoisku co się kupuje :P

To oczywiste, natomiast Alberta akurat nie było, bo miał prelekcję, a osoba zastępująca nie wiedziała :P

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym o rozpoznanie roślinki i czy wszystko z nią w porządku?

Młoda 'Swaniana' , albo 'Barbapappa' . Stan średni na jeża, ale to nie znaczy, że jest źle.

Pozdrawiam

prosilbym o dokladniejsze rozpoznanie.

Odnośnik do odpowiedzi