Marrom Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 Mają żółty "zafarb". Niuanse kolorystyczne rośliny również są ważne. Sarracenia 'Stevensi'? Choć stawiam na mieszankę mieszanki. Z pewnością jednym z rodziców jest leucophylla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechu11 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 A to zidentyfikujecie? Dostałem na mikołaja... Nie wybarwiona i trochę nędzna, ale i tak zimowanie teraz się zaczyna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Wygląda na x Chelsonii, ale tak, jak piszesz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Potwierdzam x Chelsonii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchołówka95 Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam dziś zakupiłem kapturnice i mam pytanie jaki to gatunek Sarracenia...? zdjęcie kapturnicy Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez muchołówka95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 2 Kwietnia 2013 Share Napisano 2 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie Sarracenia "Barbapapa". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Chciałbym prosić o identyfikację tej oto kapturnicy, zdjęcia na zewnętrznym serwerze - LINK Część kapturów jest z zeszłego roku, część nowych ale nie wybarwionych, no i kwiat, na pędzie kwiatowym - długość pędu kwiatowego w zeszłym roku ok 60 cm w tym roku ten ze zdjęcia ma 65 cm. Kielichy które kapturnica wypuszcza w okresie kwitnięcia mają też po 50-60 cm , później jak wypuści coś w lecie to zazwyczaj już niższe. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez kuba989898 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 3 Kwietnia 2013 Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja prosiłbym o identyfikacje mojej: Klick. Dzieki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 W pierwszym i drugim przypadku to hybrydy. Pierwsza to coś jakby Sarracenia x stevensi druga to chyba podwójna krzyżówka coś jakby 'Mitchelliana' domieszana z czymś. Przy tych mieszankach może Mateusz z Carnisana coś pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Niestety niewiele pomogę, w skład ostatniej bym się nie zagłębiał, bo nawet producent nie ma na nią swojej nazwy, innej niż 'hybride'. Faktycznie jest podobna do 'Mitchelliany' i nie jest to prawdziwa 'Mitchelliana'. O tej porze roku identyfikacja nie jest prosta, rośliny są bardzo słabo wybarwione, a liście rosną nietypowo. W przedostatnim przypadku jest to 'Farnhamii' z niedoborem słońca Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Dziękuję za pomoc. Niedobór słońca wynika z tegorocznej wiosny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surion Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 (edytowane) Pozwolicie, że się podepnę. Kupiłem ostatnio dwa kaptury. Ktoś odgadnie jakie? 1) ZDJĘCIE Wygląda trochę jak S. flava 2) ZDJĘCIE ZDJĘCIE Edytowane 19 Maja 2013 przez Surion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Pozwolicie, że się podepnę. Kupiłem ostatnio dwa kaptury. Ktoś odgadnie jakie? 1) ZDJĘCIE Wygląda trochę jak S. flava 2) ZDJĘCIE ZDJĘCIE 1. Sarracenia flava 2. S. 'brabapapa' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foczu Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 Witam , dostałem kapturnice ale nie mam pojęcia jaki to gatunek proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 25 Maja 2013 Share Napisano 25 Maja 2013 (edytowane) Witam , dostałem kapturnice ale nie mam pojęcia jaki to gatunek proszę o pomoc. Nie jestem pewien ale wygląda jak S. 'Brabapapa' Edytowane 25 Maja 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi