Skocz do zawartości

Inne - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę wrzucać zdjęcia pozostałych roślin owadożernych, nie mających swoich tematów, które chce się zidentyfikować. Dla nieowadożernych roślin, proszę zakładać odrębne tematy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...
  • Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Jako, że nie znalazłem odpowiedniego miejsca, zamieszcza swój post tutaj. Jeśli jest to nieodpowiednie miejsce, proszę o przeniesienie. Jestem początkującym hodowcą, jakiś czas temu zamówiłem nasiona roślin owadożernych. Miały to być muchołówki i rosiczki (5 muchołówek i 10 rosiczek). Coś mi tam wyrosło w moich doniczkach. Naoglądałem się w internecie zdjęć młodych roślinek i moje niezbyt je przypominają, dlatego zamieszczam zdjęcia i proszę o identyfikację. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, mój telefon nie daje rady, a aparat posiał gdzieś brat. Mam nadzieję, że nie przeszkodzi to w pozytywnej identyfikacji.

post-6828-1407352500_thumb.jpg

post-6828-1407352490_thumb.jpg

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

No to już drugi przypadek ostatnim czasy, gdy zamiast muchołówek rośnie coś innego.. Mam nadzieję, że jeszcze nie wystawiłeś komentarza? Niestety zostałeś oszukany i Może napisz nick z allegro, osoby od której nasiona kupiłeś, by już trzeci raz się nie powtórzył.

Osobiście uważam, że powinien również powstać osobny temat w dziale "Pręgierz", w którym moglibyśmy przestrzegać przed nieuczciwymi allegrowiczami.

Również możesz do niego napisać i może jakoś się zrehabilituje??

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to co wyrosło nie ma nic wspólnego z owadożernymi roślinami?:P Na zdjęciu nie widać, bo nie mogłem tego uchwycić ale w jednej z roślinek na listu są widoczne małe "ząbki" do okoła i myślałem, że to jedna z muchołówek :) A nasiona kupiłem od firmy Heldros, do której należy to forum jak mniemam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Posadziłem je jakieś 2 tygodnie temu, może 2,5 tygodnia. Nasionka były wielkości główki od szpilki, połyskujące w świetle. Brat wraca w piątek, więc wtedy odzyskam aparat i dorzucę lepszej jakości zdjęcia lub spróbuję jutro zrobić w dzień.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli te nasiona były z Heldrosu to na bank były właściwe - to uczciwa firma.

Czy nasiona muchołówki były stratyfikowane ok 6-ciu tygodni?

Podejrzewam że nie? Czasami pośpiech jest złym doradcą :)

Stąd słabe kiełkowanie.

Sam na początku wiosny wysiałem nasiona muchołówki zakupione w Heldrosie, przeszły stratyfikację a i tak z 12 nasion wzeszło 5.

Nie ma gwarancji 100% kiełkowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przechodziły stratyfikację? Powiem tak, wsypałem torf do doniczek, odstawiłem do wody w podstawkach żeby nasiąkł, przerzuciłem nasiona bezpośrednio na torf i od tego czasu stoją na parapecie. Pełne słońce od około 12.30, w pochmurne dni doświetlałem. Zastosowałem się do opisu hodowli, który dostałem wraz z zakupem nasion :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem się do opisu hodowli, który dostałem wraz z zakupem nasion :)

Chyba słabo sie zastosowałeś :dno:

Oto tekst który dostałeś po zakupie, ja dostałem identyczny:

http://www.heldros.pl/pl/i/Opisy-hodowli/27

jak byk napisane "Doniczkę na okres od 3 do 6 tygodni umieszczamy w miejscu z temperaturą 0-10°C , najlepiej jasna piwniczka, może też być dwór jeśli temperatura odpowiada lub też w lodówce na dolnej półce"

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, pominąłem jeden punkt. Ale chyba pominięcie tego punktu nie skutkuje tym, że z nasiona wyrasta coś innego? Pierwszy raz sadziłem roślinę, nie do końca wiedziałem co mam robić mimo przeczytania opisu :P

Odnośnik do odpowiedzi