Skocz do zawartości

Inne - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Każdy uczy się na błędach. Najważniejsze żebyś kolejnym razem postąpił właściwie. Sam po sobie patrze co na początku robiłem to teraz nawet z tego nie chce mi się śmiać :)

Odnośnik do odpowiedzi

to "coś innego", to jakieś paproszki i chwasty które naleciały z zewnątrz lub były w torfie. Stratyfikacja niestety jest bardzo ważna. Oddaje nasionom warunki naturalne, potrzebne do procesu kiełkowania, oczywiście świeże nasiona nie wymagają stratyfikacji. Pożyjemy, zobaczymy !

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, pominąłem jeden punkt. Ale chyba pominięcie tego punktu nie skutkuje tym, że z nasiona wyrasta coś innego? Pierwszy raz sadziłem roślinę, nie do końca wiedziałem co mam robić mimo przeczytania opisu :P

Skutkuje tym że kiełkowanie bardziej wydłuża sie w czasie, lub jest możliwość że nie wykiełkuje wcale. :zamiata:

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są błędy. Kupujący dostał opis krok po kroku, a zrobił po swojemu.

Kto nie ryzykuje nie pije szampana. Powiem po sobie ja sadząc warzywa nie czytam opisów hodowli sadzę na swoje oko. Ale roślina nie równa roślinie.

Odnośnik do odpowiedzi

Kto nie ryzykuje nie pije szampana.

Wolałbym raczej dobrze schłodzonego szampana, na którego trzeba zaczekać niż wypity w pośpiechu ciepławy trunek.

Dobrze stratyfikowane nasiona wypuszczą rośliny, które będą lepiej rosły. Niestratyfikowane wykiełkują słabiej i będą też słabiej rosły. Gdzie ten szampan? (: Zakładam, że nie tam, gdzie te parę tygodni różnicy w kwestii kiełkowania bo jeśli ktoś hoduje rośliny owadożerne już nieco dłużej, to pewnie wie, co znaczy słowo "cierpliwość". (;

Wskazówka dla tych, którzy nigdy jeszcze nie siali muchołówki: gdy nasionko wykiełkuje, znajdzie się nad rośliną, nie pod nią. Inaczej mówiąc, zostanie wyniesione ponad torf przez startującą muchołówkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Woda destylowana, nic wiecej.

W takim razie podłoże jakieś trefne, bo na czystym torfie podlewanym destylką takich rzeczy imho być nie powinno. To na pewno jest torf kwaśny, a nie np. "torf ogrodniczy"?

Odnośnik do odpowiedzi