hddk Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Pominięcie tego punktu skutkuje tym, że nasiona mogą nie wykiełkować, a zielsko wyrosło po prostu z torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Mi w takich warunkach nasiona po stratyfikacji zaczęły kiełkować pierwsze po 2 miesiącach, a ostatnio drugie po 3...jedno jeszcze czeka a inne gdzieś przepadły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Każdy uczy się na błędach. Najważniejsze żebyś kolejnym razem postąpił właściwie. Sam po sobie patrze co na początku robiłem to teraz nawet z tego nie chce mi się śmiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 to "coś innego", to jakieś paproszki i chwasty które naleciały z zewnątrz lub były w torfie. Stratyfikacja niestety jest bardzo ważna. Oddaje nasionom warunki naturalne, potrzebne do procesu kiełkowania, oczywiście świeże nasiona nie wymagają stratyfikacji. Pożyjemy, zobaczymy ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Faktycznie, pominąłem jeden punkt. Ale chyba pominięcie tego punktu nie skutkuje tym, że z nasiona wyrasta coś innego? Pierwszy raz sadziłem roślinę, nie do końca wiedziałem co mam robić mimo przeczytania opisu Skutkuje tym że kiełkowanie bardziej wydłuża sie w czasie, lub jest możliwość że nie wykiełkuje wcale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Każdy uczy się na błędach. To nie są błędy. Kupujący dostał opis krok po kroku, a zrobił po swojemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 To nie są błędy. Kupujący dostał opis krok po kroku, a zrobił po swojemu. Kto nie ryzykuje nie pije szampana. Powiem po sobie ja sadząc warzywa nie czytam opisów hodowli sadzę na swoje oko. Ale roślina nie równa roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Sierpnia 2014 Share Napisano 6 Sierpnia 2014 Kto nie ryzykuje nie pije szampana. Wolałbym raczej dobrze schłodzonego szampana, na którego trzeba zaczekać niż wypity w pośpiechu ciepławy trunek. Dobrze stratyfikowane nasiona wypuszczą rośliny, które będą lepiej rosły. Niestratyfikowane wykiełkują słabiej i będą też słabiej rosły. Gdzie ten szampan? (: Zakładam, że nie tam, gdzie te parę tygodni różnicy w kwestii kiełkowania bo jeśli ktoś hoduje rośliny owadożerne już nieco dłużej, to pewnie wie, co znaczy słowo "cierpliwość". (; Wskazówka dla tych, którzy nigdy jeszcze nie siali muchołówki: gdy nasionko wykiełkuje, znajdzie się nad rośliną, nie pod nią. Inaczej mówiąc, zostanie wyniesione ponad torf przez startującą muchołówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Dlatego najlepiej na początku kupić sadzonki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 A nasiona kupiłem od firmy Heldros, do której należy to forum jak mniemam Eeee, nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lilfil Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Dorzucam nowe zdjęcia zrobione dzisiaj. Lepsze światło i lepsza jakość zdjęć Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Piękna łoboda i inne zielsko. Na pewno nic owadożernego Straszne masz wykwity na torfie, czym ty go podlewasz? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lilfil Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Woda destylowana, nic wiecej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Woda destylowana, nic wiecej. W takim razie podłoże jakieś trefne, bo na czystym torfie podlewanym destylką takich rzeczy imho być nie powinno. To na pewno jest torf kwaśny, a nie np. "torf ogrodniczy"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lilfil Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Kupiłem torf kwaśny, zaraz sprawdzę jakiej firmy itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi