Skocz do zawartości

Inne - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czyli to wszystko co wyrosło mam powyrywać i czekać jeszcze? Bo nie wiem czy jest sens.

Powyrywać, bo to są jakieś zwykłe chwasty. A poczekać nie zaszkodzi, bo a nuż widelec... Choć raczej marnie to widzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko coś z nich jak najbardziej może być. Osobiście bym je zebrała a o ile nie masz poważnej wady wzroku to nie powinien być problem bo są duże i świecące, dałabym do lodówki jeszcze na te 4-6 tygodni i wtedy wysiała. W zimie możesz zawsze podoświetlać trochę, z taką ilością nie powinno być problemu. Jakbyś je jeszcze raz wysiewał to proponuję niski pojemnik np. po borówkach są teraz takie małe z dziurami na dole i torfu do pełna bo tutaj dużo światła zabiera krawędź doniczki zwłaszcza, że to nasiona a nie już wysoka roślina. No i jak na moje oko to dość sucho tam jest jednak.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na prawdę mokro;p Przez kilka dni nie robiłem przerwy w nawadnianiu i jak woda spadała do około 0,5 cm to od razu dolewałem. Postaram się je zebrać i mam same nasiona dać do lodówki, czy z torfem ?:P Powinienem wiedzieć z opisu hodowli, ale jest dla mnie ona trochę zawile napisana, stąd moje pytanie :) Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na prawdę mokro;p Przez kilka dni nie robiłem przerwy w nawadnianiu i jak woda spadała do około 0,5 cm to od razu dolewałem. Postaram się je zebrać i mam same nasiona dać do lodówki, czy z torfem ?:P Powinienem wiedzieć z opisu hodowli, ale jest dla mnie ona trochę zawile napisana, stąd moje pytanie :) Pozdrawiam.

Przepraszam, ale nie wiem, co jest niejasnego w zdaniu "Doniczkę na okres od 3 do 6 tygodni umieszczamy w miejscu z temperaturą 0-10°C"

Poza tym, tak jak mówiłam wcześniej, sprawdź, czy to, w czym wysiałeś te nasiona to w ogóle jest kwaśny torf.

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, już więcej nie zadam żadnego pytania. Nie mam pojęcia, czy ten torf jest kwaśny, ponieważ na opakowaniu nie pisze. Zapytałem w sklepie o torf kwaśmy i dostałem 2L worek. Na białym opakowaniu pisze tylko, że jest to podłoże do paproci, anturium, iglaków i jeszcze kilku wymienionych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

A skąd masz podejrzenie, że może być to kultywar? Kultywary tego rodzaju są bardzo drogimi roślinami, więc nie sposób nie wiedzieć, że wchodzisz w ich posiadanie :) Poza tym praktycznie jedynymi cechami odróżniającymi je od "typicala" są rozmiar dzbanków i ich wybarwienie. A to też sprawa zależna od warunków uprawowych. U jednej osoby 'Eden Black' może wybarwiać jak "typical", u drugiej "typical" wybarwiać jak 'Eden Black'.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli roślina nie była zakupiona z nazwą, to nie widzę możliwości, aby dość co to jest. Bo, może sobie przypominać jakiś kultywar, ale jeżeli bezpośrednio od niego nie pochodzi, to nie można daną nazwą tej rośliny nazwać. Choć wygląda nieco jak Big Boy, ale zapytaj się sprzedawcy co to jest.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Witam

Jestem początkującym hodowcą, ok. 2,5-4 tygodnie temu zasadziłem kilka nasion Drosery Capensis Alba, na razie wyrosło mi coś takiego, co to jest?

post-7274-1461539868_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś małe roślinne coś z torfu, absolutnie nie idzie tego oznaczyć po takim stadium i nie jest to rosiczka. Chcesz się dowiedzieć co z tego wyrośnie, gruszki na wierzbie czy śliwki na sośnie, przesadź to do jakiejś kwiatowej ziemi i zaczekaj. Bo w torfie to raczej za bardzo nie porośnie... choć kto wie, może to jakie torfowiskowe cuś?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem początkującym hodowcą, ok. 2,5-4 tygodnie temu zasadziłem kilka nasion Drosery Capensis Alba, na razie wyrosło mi coś takiego, co to jest?

post-7274-1461539868_thumb.jpg

Gratuluję cierpliwości w sadzeniu kilku nasion. :)

A poważniej - podłoże jest suche i nic poza tym chwaścikiem raczej nie wykiełkuje, jeśli tego nie zmienisz.

Witamy w gronie miłośników owadożerów. :)

Odnośnik do odpowiedzi