_Luna_ Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Co to za roślinka? Kupiłam ją dzisiaj w Obi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 Co to za roślinka? Kupiłam ją dzisiaj w Obi. To Sarracenia psittacina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojeja Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Nadal jestem laikiem jeśli chodzi o "owadożerki". Oprócz nieszczęsnej muchołóweczki i kapturnicy, mam jeszcze taką roślinkę. Kupioną ok. półtora miesiąca temu, ale nie mogłam znaleźć "co to jest". Być może że źle szukałam. Może ktoś z forumowiczów mnie "oświeci", podpowie co to za cudeńko ? Pozdrawiam Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez ojeja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Pinguicula 'tina' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Witam Was, mam taką roślinkę czy ktoś mógł by ją zidentyfikować??? . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) Z całą pewnością, nie jest to roślina owadożerna. Edytowane 22 Maja 2017 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Haha a czy to się nie przewinęło w poście o muchołówce? Wygląda na łobodę. Pospolity chwast w polu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) Haha a czy to się nie przewinęło w poście o muchołówce? Wygląda na łobodę. Pospolity chwast w polu. ja dobrze wiem że to nie jest roślinka owadożerna tylko prosiłem o identyfikacje czy ktoś z Was wie co to jest ??. Edytowane 23 Maja 2017 przez fajny09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 Dość wcześnie na ocenę co to, w tej fazie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 Dodaję aktualne zdjęcie roślinki może teraz ją ktoś zidentyfikuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 Wygląda na celozję. Jeśli to z Chin to na pewno, bo oni sprzedają celozję za muchołówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 Wygląda na celozję. Jeśli to z Chin to na pewno, bo oni sprzedają celozję za muchołówkę Dzięki za pomoc a jakie podłoże tej roślinie trzeba zapewnić ?? i jaką ona posiada żywotność ??. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 celozja ma trochę inne liście.. podłużne, nie sercowate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 celozja ma trochę inne liście.. podłużne, nie sercowate. Celozja (najpewniej będzie to C. argentea) ma liście jajowatolancetowate, więc ani "podłużne", ani sercowate. Przychylam się tym samym do słów jb-skorpiona, a do Kate apeluję o niewprowadzanie ludzi w błąd. @fajny09 Celozja to roślina jednoroczna - to tyle w kwestii żywotności. Pielęgnacja jak typowej rośliny doniczkowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Apelujesz ... jak to fajnie brzmi... wypowiedziałam swoje zdanie po obejrzeniu zdjęć celozji i jedyny błąd jaki zrobiłam to nie napisałam chyba. Od tego jest chyba forum tak? Są różne odmiany i krzyżówki i najprawdopodobniej na tę nie trafiłam. A i celozja u mnie w domu inne ma liście niż ta na zdjęciu. Specjalistą ani botanikiem nie jestem i myślę, że słowo podłużny wcale nie jest błędne i laikowi więcej powie niż jajowato lancetowaty. To już jest książkowe określenie i np wielu będzie się zastanawiać jakie to jest lancetowate. Naskakiwanie od razu na kogoś nie jest w gestii uprzejmości i wiele rzeczy można inaczej przekazać ale trzeba chcieć i umieć. Dobrze żeś ostrzeżenia od razu nie dał. Ciekawa jestem co to będzie jak zakwitnie. Czy to celozja czy pojawią się białe kwiatuszki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi