Skocz do zawartości

Inne - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

post-7387-1471193588_thumb.jpgpost-7387-1471193502_thumb.jpg

Witam. Nadal jestem laikiem jeśli chodzi o "owadożerki". Oprócz nieszczęsnej muchołóweczki i kapturnicy, mam jeszcze taką roślinkę. Kupioną ok. półtora miesiąca temu, ale nie mogłam znaleźć "co to jest". Być może że źle szukałam. Może ktoś z forumowiczów mnie "oświeci", podpowie co to za cudeńko ?

Pozdrawiam

Edytowane przez ojeja
Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...
Haha a czy to się nie przewinęło w poście o muchołówce? Wygląda na łobodę. Pospolity chwast w polu.

ja dobrze wiem że to nie jest roślinka owadożerna :) tylko prosiłem o identyfikacje czy ktoś z Was wie co to jest ??.

Edytowane przez fajny09
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
celozja ma trochę inne liście.. podłużne, nie sercowate.

Celozja (najpewniej będzie to C. argentea) ma liście jajowatolancetowate, więc ani "podłużne", ani sercowate. Przychylam się tym samym do słów jb-skorpiona, a do Kate apeluję o niewprowadzanie ludzi w błąd.

@fajny09 Celozja to roślina jednoroczna - to tyle w kwestii żywotności. Pielęgnacja jak typowej rośliny doniczkowej.

Odnośnik do odpowiedzi

Apelujesz ... jak to fajnie brzmi... wypowiedziałam swoje zdanie po obejrzeniu zdjęć celozji i jedyny błąd jaki zrobiłam to nie napisałam chyba. Od tego jest chyba forum tak? Są różne odmiany i krzyżówki i najprawdopodobniej na tę nie trafiłam. A i celozja u mnie w domu inne ma liście niż ta na zdjęciu. Specjalistą ani botanikiem nie jestem i myślę, że słowo podłużny wcale nie jest błędne i laikowi więcej powie niż jajowato lancetowaty. To już jest książkowe określenie i np wielu będzie się zastanawiać jakie to jest lancetowate.

Naskakiwanie od razu na kogoś nie jest w gestii uprzejmości i wiele rzeczy można inaczej przekazać ale trzeba chcieć i umieć. Dobrze żeś ostrzeżenia od razu nie dał.

Ciekawa jestem co to będzie jak zakwitnie. Czy to celozja czy pojawią się białe kwiatuszki.

Odnośnik do odpowiedzi