Skocz do zawartości

Inne - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Apelujesz ... jak to fajnie brzmi... wypowiedziałam swoje zdanie po obejrzeniu zdjęć celozji i jedyny błąd jaki zrobiłam to nie napisałam chyba. Od tego jest chyba forum tak? Są różne odmiany i krzyżówki i najprawdopodobniej na tę nie trafiłam. A i celozja u mnie w domu inne ma liście niż ta na zdjęciu. Specjalistą ani botanikiem nie jestem i myślę, że słowo podłużny wcale nie jest błędne i laikowi więcej powie niż jajowato lancetowaty. To już jest książkowe określenie i np wielu będzie się zastanawiać jakie to jest lancetowate.

Naskakiwanie od razu na kogoś nie jest w gestii uprzejmości i wiele rzeczy można inaczej przekazać ale trzeba chcieć i umieć. Dobrze żeś ostrzeżenia od razu nie dał.

Ciekawa jestem co to będzie jak zakwitnie. Czy to celozja czy pojawią się białe kwiatuszki.

Nie rozumiem jak można kwestionować próbę identyfikacji jb-skorpiona nie posiadając żadnej wiedzy w temacie. Czy od tego jest forum? Wydaje mi się, że nie. Celozja srebrzysta (C. argentea) jest najpopularniejszą spośród celozji uprawianych w Polsce, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że i Twoja celozja przynależy do tego gatunku. Informacja dotycząca kształtu liści miała na celu wskazanie, że ten typ liścia obserwujemy właśnie u rośliny ze zdjęcia zamieszczonego przez fajny09, co jest cechą celozji srebrzystej.

Zaskoczony jestem ostrym atakiem na moją osobę w odpowiedzi na kulturalne i zasadne zwrócenie uwagi. Bardzo przykro jest czytać przytyki jakobym nie tylko nie chciał, ale i nie potrafił się należycie zachować. Pozostaje mi pocieszyć się przysłowiem: "prawda w oczy kole".

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

post_7540_1498723240_thumb.jpg celozja-pierzasta_1468.jpg

Najlepiej porównywać, mając coś obok. Na roślinach ozdobnych nie znam się, ale jeżeli chodzi o znajdowanie cech podobnych jednej rośliny do drugiej, to idzie mi całkiem nieźle. Takie oto znalazłem zdjęcie w Internecie, pokazane powyżej zdjęcie po stronie prawej, dla celozji. Trochę ma tych odmian, ta została podpisana jako pierzasta (z tego co zrozumiałem, to odmiana srebrzystej), ale nie dam sobie głowy uciąć, że to jest poprawne oznaczenie gatunkowe. Pokrój rośliny się zgadza, liście też z charakteru są bardzo podobne. Kształt może być różny, bo w pewnym stopniu zależą od warunków wzrostowych, a ta identyfikowana jest trochę wybujała w stosunku do typowych przedstawicieli z internetu.

Zobaczymy jak zakwitnie, czym będzie, ale oznaczenie jest na tyle trafne, że trudno w tym doszukiwać się czegoś innego, chyba tylko co do gatunku.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Proszę o pomoc w identyfikacji niżej wymienionego stwora. Jeden wyrósł mi z zakupionych nasion muchołówki. Nie przywiązywałem dużej wagi do niego gdyż mógł to być przybysz z zewnątrz - przyniesione nasiono wiatrem. Ale wczoraj zapodałem sobie rosiczkę w OBI i znalazłem identycznego stwora między rosiczkami. Ma jakby włoski na liściach, bardzo oszczędne korzenie, i rozetki na liściach. Roślina teraz mieszka w doniczce o średnicy 6 cm.

post-7461-1508089360_thumb.jpg post-7461-1508089372_thumb.jpg post-7461-1508089380_thumb.jpg post-7461-1508089388_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha). Na zdjęciu widać gametofity męskie. Żeńskie to takie malutkie parasolki albo palemki, ale na zdjęciu nie widać czy je wytworzyła. Według mnie nie powinna szkodzić innym roślinom.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha). Na zdjęciu widać gametofity męskie. Żeńskie to takie malutkie parasolki albo palemki, ale na zdjęciu nie widać czy je wytworzyła. Według mnie nie powinna szkodzić innym roślinom.

Dokładnie jak napisał Janusz to Marchantia polymorpha, tylko sam gametofit.

Niestety tych gametangioforów, o których Janusz piszesz nie ma na tej plesze, zarówno męskie i żeńskie są takiego parasolowatego kształtu, tylko jedne bardziej palczaste. Natomiast to co widać to miseczki z rozmnóżkami - rozmnażanie wegetatywne.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak napisał Janusz to Marchantia polymorpha, tylko sam gametofit.

Niestety tych gametangioforów, o których Janusz piszesz nie ma na tej plesze, zarówno męskie i żeńskie są takiego parasolowatego kształtu, tylko jedne bardziej palczaste. Natomiast to co widać to miseczki z rozmnóżkami - rozmnażanie wegetatywne.

Ale jakby nie patrząc efektowna roślina... I bardzo lubi wilgotne i kwaśne srodowisko

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Witam. Otóż zamówiłem na próbe nasiona roślin z aliexpress i przeglądając nasiona owych roślin w internecie zauważyłem znaczne różnice. Dla pewności chciałbym zasięgnąć wiedzy hodowców bo po prostu lepiej zaoszczędzić cierpliwości i miejsca w terrarium niż się później niemile rozczarować.

Od lewej: cephalotus, dzbanecznik, muchołówka. Z góry dzięki za pomoc!

zdjęcie nasion

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Rosiczka to D. capensis > Nie zimuje

Kapturnica stawiałbym na S. rubra

Muchołówki kultywarów nie rozpoznam :D

A to małe tam wygląda na Cephalotus

Na pewno mają różne wymagania co do ilości wody. Rosiczka lubi dużo

Muchołówki i kapturnice szczególnie podczas zimowania mniej wody, niska temperatura ~10 *C, mniej światła <czyli piwnica>

Jeżeli trzymasz je w pokojowej temperaturze to ich nie zimujesz

Edytowane przez tnt112
Odnośnik do odpowiedzi