Skocz do zawartości

Sphagnum Torfowiec - czy to on?

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Piękne dzięki. Tak mi się wydawało, że to jednak nie jest torfowiec, ale wolałem się upewnić.

Widziałem taki w lesie to raczej nie torfowiec ale ma chyba podobne właściwości.

Ktoś się ustosunkuje do tego, czy ten mech ma podobne właściwości, można go do czegoś wykorzystać ??

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma podobnych właściwości. Torfowca używa się jako podłoże czy też jego składnik m.in. ze względu na zdolność do gromadzenia wody.

Co najwyżej może być jako dekoracja :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 8 months later...

Ludzie,pewnie,że to torfowiec.I jeden i drugi,tylko ten od Bartnika ma nieco za sucho.

Trzeba go posadzić na torfie można dodać nieco piasku, w płaskiej doniczce,możebyć głęboka kuweta,bo torfowiec nie posiada korzeni.Za jakiś czas będziesz miał swoje sphagnum.On się ładnie rozrasta jak już się przyjmie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie,pewnie,że to torfowiec.I jeden i drugi,tylko ten od Bartnika ma nieco za sucho.

Trzeba go posadzić na torfie można dodać nieco piasku, w płaskiej doniczce,możebyć głęboka kuweta,bo torfowiec nie posiada korzeni.Za jakiś czas będziesz miał swoje sphagnum.On się ładnie rozrasta jak już się przyjmie.

Jak na razie w tym temacie, to jedynie moje zdjęcie przedstawia torfowca, choć też wcale nie jakiegoś najpospolitszego. Zdjęcie Bartnika jest dla mnie niewidoczne, więc go nie uwzględniam.

Na zdjęciu Arturr0 najprawdopodobniej jest Żurawiec falisty Atrichum undulatum, choć może też być Trzęsiec Timmia bavarica. Dużo zależy od podłoża i lokalizacji w jakiej został znaleziony. Dobrze byłoby też wiedzieć jak wygląda sporofit.

Na zdjęciu Pablox jest jakiś Szydłosz Cirriphyllum sp. Tutaj do oznaczenia należałoby wrzucić listki pod mikroskop, żeby zobaczyć ich budowę. Myszyniec Isothecium sp. jest również podobny, ale częściej rośnie na korze drzew przy ziemi, martwych pniach lub kamieniach, niż na glebie.

Na zdjęciu natalia.t, centralnie, zapewne jest Drabiniak drzewkowaty Climacium dendroides bardzo rozpowszechniony i często spotykany na całym terenie Polski. Ten mniejszy mech dookoła może być np. Złocieniec Campylium stellatum lub z miejsc bardziej nasłonecznionych Fałdownik nastroszony Rhytidiadelphus squarrosus.

Do poprawnego oznaczania mchów trzeba wiele cierpliwości. Trzeba znaleźć mech ze sporofitem, widzieć ekosystem, oraz rejon Polski i koniecznie posiadać mikroskop, a czasem i odczynniki, bo inaczej się ich poprawnie nie oznaczy. Ale akurat torfowiec co do rodzaju jest wyjątkowo łatwy do określenia, dalej to się robią nie małe schodki.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to się stało :O ,ale ja widziałam tylko pierwsze zdjęcie i to z trzema łodyżkami.Fakt,że za daleko zrobione,ale wydawało mi się,że to może być torfowiec .Innych nie widziałam.Sama mam na bagienku torfowce,więc wiem jak wygląda.Ten w liściach to raczej nie,bo torfowiec rośnie na torfie.

Ale nie znam się na mchach

post-6402-1373997455_thumb.jpg

Muchołówka i rosiczka w torfowcu,bo ten mech to na pewno torfowiec.

Odnośnik do odpowiedzi

A mam na zdjęciach jeszcze takie mchy.Kiedyś byłam w lesie na grzybach.Ten mech bardzo mi się podobał.

post-6402-1373998188_thumb.jpg

Ten wygląda na torfowiec.Wieś jest usytuowana przy mokradle.Ale mech rośnie kępami w lesie.

post-6402-1373998406_thumb.jpg

A ten? Obok grzyba naturalnie rolleyes Czy to nie płonnik?

post-6402-1373998609_thumb.jpg

I jeszcze ten koło muchomora cytrynowego.Bardzo pospolity mech.

post-6402-1373998763_thumb.jpg

To tyle.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni to może być ten sam co jest na moim zdjęciu. Chociaż jest jeszcze kilka innych podobnych. Szukając tego mojego mchu to dowiedziałam się, że w Polsce jest bardzo dużo mchów, nie wiedziałam, że aż tyle! I po tych wszystkich poszukiwaniach jestem niemal pewna, że już żadnego innego mchu z torfowcem nie pomylę :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

witam moja mama kupiła sobie storczyka w doniczce rośnie mech czy to jest mech torfowiec? bo jeśli to torfowiec to chciałbym go rozmnożyć dla swojego dzbanecznika

zdjęcia niestety słabej jakości nie mam lepszego aparatu

post-6918-1419853266_thumb.jpg

post-6918-1419853276_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi