Skocz do zawartości

Sphagnum Torfowiec - czy to on?

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
  • Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Coś takiego zaczęło pojawiać się przy moim dzbaneczniku, który rośnie w doniczce na parapecie. Dodam, że rok temu dzbanecznik się rozmnożył, a dziś znów zauważyłem trzecią maleńką sztukę :)

post-7372-1468949037_thumb.jpg

post-7372-1468949047_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że pojawił się znikąd? Rok temu kupiłem czysty suchy torf, nigdy nie miałem żadnego torfowca, a tu taka niespodzianka :) I zaczyna rosnąć tylko przy dzbaneczniku który podlewam od góry.

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy ten mech to torfowiec? :)

17274459_945916682211739_255976198_n.jpg

17270653_945916688878405_2012640839_n.jpg

17321607_945916872211720_631439299_n.jpg

Mech rósł na "bagienku" z wody ze strumyczka, miejsce ogólnie dosyć zacienione zwłaszcza latem, gdy drzewa obrosną w liście.

Podejrzewam, że mimo podobnego wyglądu to nie jest torfowiec, natomiast mój znajomy twierdzi, że jest to torfowiec, chciałbym więc jednoznacznie rozstrzygnąć co to za mech.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie torfowiec.

W ogóle nie polecam dzikiego mchu. Mi kiedyś ktoś ze znajomych zrobił taki "prezent" i to więcej szkody niż pożytku. Nie dość, że sumienie zachwiane, to słabo rośnie, jakieś robale chodzą po roślinach. Niedźwiedzia przysługa. Lepiej wydać te kilka złotych za litr i mieć czysty i mech, i sumienie.

Odnośnik do odpowiedzi