dokkrb Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 czy to jest mech torfowiec? bo jeśli to torfowiec to chciałbym go rozmnożyć dla swojego dzbanecznika Na pewno nie jest to torfowiec, ze zdjęcia niewiele widać, ale to jakiś mech brunatny czyli gatunek z mchów właściwych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Coś takiego zaczęło pojawiać się przy moim dzbaneczniku, który rośnie w doniczce na parapecie. Dodam, że rok temu dzbanecznik się rozmnożył, a dziś znów zauważyłem trzecią maleńką sztukę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Wygląda na torfowiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szejker Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Możliwe, że pojawił się znikąd? Rok temu kupiłem czysty suchy torf, nigdy nie miałem żadnego torfowca, a tu taka niespodzianka I zaczyna rosnąć tylko przy dzbaneczniku który podlewam od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Nie wiem, moze ten mech nie był do końca suchy i martwy i odżył po kontakcie z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Memeling Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy ten mech to torfowiec? Mech rósł na "bagienku" z wody ze strumyczka, miejsce ogólnie dosyć zacienione zwłaszcza latem, gdy drzewa obrosną w liście. Podejrzewam, że mimo podobnego wyglądu to nie jest torfowiec, natomiast mój znajomy twierdzi, że jest to torfowiec, chciałbym więc jednoznacznie rozstrzygnąć co to za mech. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Nie, to nie torfowiec. W ogóle nie polecam dzikiego mchu. Mi kiedyś ktoś ze znajomych zrobił taki "prezent" i to więcej szkody niż pożytku. Nie dość, że sumienie zachwiane, to słabo rośnie, jakieś robale chodzą po roślinach. Niedźwiedzia przysługa. Lepiej wydać te kilka złotych za litr i mieć czysty i mech, i sumienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi