Cephalotus Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Jak ktoś ma problemy z rozpoznaniem czy jego mech to torfowiec, to proponuję pytać się tutaj. Strona z Wikipedii: Torfowiec. Może być różnego koloru, zielony, czerwony, brązowy. Niemniej budowa wszystkich jest podobna. Przykładowe zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Hmm przywlokłem go kiedyś z rosiczka i tak powoli się rozrasta... a raczej zarasta rosiczkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 (edytowane) Hmm przywlokłem go kiedyś z rosiczka i tak powoli się rozrasta... a raczej zarasta rosiczkę Przywlokłeś? Jeśli dobrze rozumiem, to mam dla Ciebie wiadomość, że rosiczki jak i torfowiec są pod ochroną. Edytowane 26 Maja 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 1. Nie wydaje mi się że to sphagnum. 2. Co to za rosiczka. 3. Mówisz ''przywlokłem go kiedyś z rosiczka i tak powoli się rozrasta''. Czy dobrze rozumiem że zabrałeś je z lasu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 (edytowane) Heh przywlokłem ze sklepu:) Nie ukrywam, że kiedyś z chęcią wejdę w posiadanie nasion rosiczek dziko rosnących w Polsce muszę zagadać u mnie na uniwerku pewnie wydębię parę. Powiedzcie mi jeszcze jak się przesada mech... wygląda ładnie więc chcę go przesadzić do dzbanecznika, a ja studiuje weterynarie a nie botanikę tudzież ogrodnictwo pewnie filozofij w tym nie ma ale nigdy nie przesadzałem mchu;p i nie mam o tym pojęcia.... Wytłumaczcie jak dziecku za co z góry dziękuje:) Edytowane 26 Maja 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 To nie jest sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 Bartnik, nie wiem czy spostrzegłeś ale temat służy do idenyfikacji, a nie porad ogrodniczych. Pozatym nie ważne co studiujesz, obrać ziemniaki potrafisz, zagotować wodę potrafisz, więc przesadzić mech też potrafisz. Jak byś powiedział, że masz mniej jak 15 lat, to bym się zlitował, a tak nie ma litości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Myślę, że ma gdy boli cię ząb idziesz do dentysty, gdy chcesz postawić dom idziesz najpierw do architekta ... gdy chcesz pomocy z kwiatami idziesz do ogrodnika:) Bądź do ludzi z większym doświadczeniem dlatego zadałem pytanie no ale..niech będzie nie ten temat ot, skończmy tą dyskusje bez zbędnego gadania według mnie mech z mojego zdjęcia to jakiś płonnik tyle mi się udało ustalić i na tym zakończmy:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Oczywiście że od tego służy forum. Cefalowi chodziło oto że napisałeś w złym temacie a nie że pytałeś się jak go uprawiać. Zresztą, już o jego hodowli jest kilka tematów. Ponieważ mam dziś dzień dobroci to poszukałem za Ciebie- http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sphagnum-...iec-t14923.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 10 Lipca 2012 Share Napisano 10 Lipca 2012 Obok niewielkiego, leśnego mokradła natkąłem się na coś takiego. Czy to jest mech torfowiec, czy zwykły płonnik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 To nie torfowiec, możliwe, że płonnik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablox Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Witam, mam nadzieje, że piszę w dobry temacie. Znajomy przyniósł mi mech, pytanie czy to jest torfowiec?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaha Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 To jest torfowiec ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaha Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) To jest torfowiec ;] jak dla mnie to ten http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=...=20060227140956 Edytowane 5 Listopada 2012 przez Blaha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi