Skocz do zawartości

Sphagnum Torfowiec - czy to on?

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś ma problemy z rozpoznaniem czy jego mech to torfowiec, to proponuję pytać się tutaj.

Strona z Wikipedii: Torfowiec.

Może być różnego koloru, zielony, czerwony, brązowy. Niemniej budowa wszystkich jest podobna.

Przykładowe zdjęcie.

IMG_1420.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hmm przywlokłem go kiedyś z rosiczka i tak powoli się rozrasta... a raczej zarasta rosiczkę:)

1338031304266.jpg

Przywlokłeś? Jeśli dobrze rozumiem, to mam dla Ciebie wiadomość, że rosiczki jak i torfowiec są pod ochroną.

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie wydaje mi się że to sphagnum.

2. Co to za rosiczka.

3. Mówisz ''przywlokłem go kiedyś z rosiczka i tak powoli się rozrasta''. Czy dobrze rozumiem że zabrałeś je z lasu?

Odnośnik do odpowiedzi

Heh przywlokłem ze sklepu:) Nie ukrywam, że kiedyś z chęcią wejdę w posiadanie nasion rosiczek dziko rosnących w Polsce muszę zagadać u mnie na uniwerku pewnie wydębię:) parę. Powiedzcie mi jeszcze jak się przesada mech... wygląda ładnie więc chcę go przesadzić do dzbanecznika, a ja studiuje weterynarie a nie botanikę tudzież ogrodnictwo pewnie filozofij w tym nie ma ale nigdy nie przesadzałem mchu;p i nie mam o tym pojęcia.... Wytłumaczcie jak dziecku za co z góry dziękuje:)

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Bartnik, nie wiem czy spostrzegłeś ale temat służy do idenyfikacji, a nie porad ogrodniczych. Pozatym nie ważne co studiujesz, obrać ziemniaki potrafisz, zagotować wodę potrafisz, więc przesadzić mech też potrafisz. Jak byś powiedział, że masz mniej jak 15 lat, to bym się zlitował, a tak nie ma litości. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ma gdy boli cię ząb idziesz do dentysty, gdy chcesz postawić dom idziesz najpierw do architekta ... gdy chcesz pomocy z kwiatami idziesz do ogrodnika:) Bądź do ludzi z większym doświadczeniem dlatego zadałem pytanie no ale..niech będzie nie ten temat ot, skończmy tą dyskusje bez zbędnego gadania według mnie mech z mojego zdjęcia to jakiś płonnik tyle mi się udało ustalić i na tym zakończmy:)

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że od tego służy forum. Cefalowi chodziło oto że napisałeś w złym temacie a nie że pytałeś się jak go uprawiać. Zresztą, już o jego hodowli jest kilka tematów. Ponieważ mam dziś dzień dobroci to poszukałem za Ciebie- http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sphagnum-...iec-t14923.html :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 3 months later...