Janocix Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Widziałem taki w lesie to raczej nie torfowiec ale ma chyba podobne właściwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Na zdjęciu pablox'a NIE ma torfowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablox Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Piękne dzięki. Tak mi się wydawało, że to jednak nie jest torfowiec, ale wolałem się upewnić. Widziałem taki w lesie to raczej nie torfowiec ale ma chyba podobne właściwości. Ktoś się ustosunkuje do tego, czy ten mech ma podobne właściwości, można go do czegoś wykorzystać ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Nie ma podobnych właściwości. Torfowca używa się jako podłoże czy też jego składnik m.in. ze względu na zdolność do gromadzenia wody. Co najwyżej może być jako dekoracja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Wygrzebuję temat. Jakie to mchy? Pewnie żaden to nie torfowiec, ale ładnie wyglądają, chętnie posadziłabym je na torfowisku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 To nie jest torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Ludzie,pewnie,że to torfowiec.I jeden i drugi,tylko ten od Bartnika ma nieco za sucho. Trzeba go posadzić na torfie można dodać nieco piasku, w płaskiej doniczce,możebyć głęboka kuweta,bo torfowiec nie posiada korzeni.Za jakiś czas będziesz miał swoje sphagnum.On się ładnie rozrasta jak już się przyjmie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Mój to na 100% żaden torfowiec. Już trochę poszukałam i obstawiam drabika drzewkowatego. Wygląda identycznie, stanowisko się zgadza, na 99% to on. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Ludzie,pewnie,że to torfowiec.I jeden i drugi,tylko ten od Bartnika ma nieco za sucho. Trzeba go posadzić na torfie można dodać nieco piasku, w płaskiej doniczce,możebyć głęboka kuweta,bo torfowiec nie posiada korzeni.Za jakiś czas będziesz miał swoje sphagnum.On się ładnie rozrasta jak już się przyjmie. Jak na razie w tym temacie, to jedynie moje zdjęcie przedstawia torfowca, choć też wcale nie jakiegoś najpospolitszego. Zdjęcie Bartnika jest dla mnie niewidoczne, więc go nie uwzględniam. Na zdjęciu Arturr0 najprawdopodobniej jest Żurawiec falisty Atrichum undulatum, choć może też być Trzęsiec Timmia bavarica. Dużo zależy od podłoża i lokalizacji w jakiej został znaleziony. Dobrze byłoby też wiedzieć jak wygląda sporofit. Na zdjęciu Pablox jest jakiś Szydłosz Cirriphyllum sp. Tutaj do oznaczenia należałoby wrzucić listki pod mikroskop, żeby zobaczyć ich budowę. Myszyniec Isothecium sp. jest również podobny, ale częściej rośnie na korze drzew przy ziemi, martwych pniach lub kamieniach, niż na glebie. Na zdjęciu natalia.t, centralnie, zapewne jest Drabiniak drzewkowaty Climacium dendroides bardzo rozpowszechniony i często spotykany na całym terenie Polski. Ten mniejszy mech dookoła może być np. Złocieniec Campylium stellatum lub z miejsc bardziej nasłonecznionych Fałdownik nastroszony Rhytidiadelphus squarrosus. Do poprawnego oznaczania mchów trzeba wiele cierpliwości. Trzeba znaleźć mech ze sporofitem, widzieć ekosystem, oraz rejon Polski i koniecznie posiadać mikroskop, a czasem i odczynniki, bo inaczej się ich poprawnie nie oznaczy. Ale akurat torfowiec co do rodzaju jest wyjątkowo łatwy do określenia, dalej to się robią nie małe schodki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Ten mały na moim zdjęciu to bardziej ten fałdownik, dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Nie wiem jak to się stało ,ale ja widziałam tylko pierwsze zdjęcie i to z trzema łodyżkami.Fakt,że za daleko zrobione,ale wydawało mi się,że to może być torfowiec .Innych nie widziałam.Sama mam na bagienku torfowce,więc wiem jak wygląda.Ten w liściach to raczej nie,bo torfowiec rośnie na torfie. Ale nie znam się na mchach Muchołówka i rosiczka w torfowcu,bo ten mech to na pewno torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 A mam na zdjęciach jeszcze takie mchy.Kiedyś byłam w lesie na grzybach.Ten mech bardzo mi się podobał. Ten wygląda na torfowiec.Wieś jest usytuowana przy mokradle.Ale mech rośnie kępami w lesie. A ten? Obok grzyba naturalnie Czy to nie płonnik? I jeszcze ten koło muchomora cytrynowego.Bardzo pospolity mech. To tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=16166&hl= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Ten ostatni to może być ten sam co jest na moim zdjęciu. Chociaż jest jeszcze kilka innych podobnych. Szukając tego mojego mchu to dowiedziałam się, że w Polsce jest bardzo dużo mchów, nie wiedziałam, że aż tyle! I po tych wszystkich poszukiwaniach jestem niemal pewna, że już żadnego innego mchu z torfowcem nie pomylę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 witam moja mama kupiła sobie storczyka w doniczce rośnie mech czy to jest mech torfowiec? bo jeśli to torfowiec to chciałbym go rozmnożyć dla swojego dzbanecznika zdjęcia niestety słabej jakości nie mam lepszego aparatu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi